Förebygga

Grönt te

2009-11-30 12:55 #0 av: Lena1971

Grönt te blir allt vanligare i vår hörna av världen. Det är inte bara gott, utan bra för alla möjliga saker, från viktnedgång till att motverka hjärt-/kärlsjukdomar och cancer.

nyfikenvital.org hittade jag en suverän artikel om grönt te. Ur den har jag plockat en del intressant information.

Tehistoria

Någon gång ca 2737 fvt satt Shen-nung, kejsare av Kina och uppfinnare av jordbruk och läkekonst, och drack en skål med kokat vatten. Några löv blåste ner från ett träd, och Shen-nung överraskades av smaken och den stärkande effekten. Den första koppen te var brygd...

I Kina har man druckit te i tusentals år. Tidigt användes te också medicinskt. I mytologin berättas att jordbrukets gud tuggade i sig blad, stam och rötter från olika växter för att ta reda på om de var välgörande eller giftiga. Om de var giftiga åt han teblad för att motverka giftet.

Te ansågs stärka de fem vitala organen, särskilt hjärtat. Det användes mot en lång rad sjukdomar, däribland fatigue och matsmältningsproblem.

Teet spreds till Japan och Korea under 600-talet. Till Europa kom teet ytterligare tusen år senare, på 1600-talet. Och idag är te, som alla vet, en allemansdryck, och det billigaste man kan dricka näst kranvatten.

Grönt te

Det vanligaste teet i Europa var länge det svarta teet, som kom från Indien. Skillnaden mellan grönt och svart te är att om tebladen får fermentera efter plockningen får man svart te. Svart te har bl.a den goda egenskapen att det minskar kroppens stresshormoner.

Om tebladen upphettas så fort de plockats, så förhindrar man oxidation, och då får man grönt te. Med den här behandlingen behåller teet mer av de rikliga antioxidanterna.

Te innehåller polyfenoler som verkar antioxiderande. Polyfenoler finns förutom i te också i bär, vin och druvor, öl, kakao, kaffe, olivolja mm. Den polyfenol som främst studerats i just grönt te är catechin, som visat sig mer effektiv än både c-vitamin, betakaroten och e-vitamin.

Grönt te och cancer

I epidemiologiska studier har man jämfört olika former av cancer med hur mycket grönt te som druckits. Vissa typer av cancer är ovanligare bland konsumenter av grönt te. Den här listan kommer från NyfikenVitals artikel Grönt te för friskare hälsa:

  1. Bröstcancer
  2. Cancer i äggstockarna
  3. Prostatacancer
  4. Leukemi
  5. Levercancer
  6. Mag- och tarmcancer
  7. Lungcancer
  8. Muncancer
  9. Hudcancer

För övrigt...

... lever de japanska kvinnor som lär ut tecermonin ovanligt länge
...drabbas japanska rökare mer sällan av lungcancer om de konsumerar mycket grönt te
...hjälper grönt te till vid viktnedgång
...är grönt te effektivt mot träningsverk eftersom det har antiinflammatoriska egenskaper

Viktig varning

I hälsokostbutiker finns olika kapslar med grönt te. De ska undvikas.

Kosttillskott med grönt te, och särskilt alkoholextrakt av grönt te, kan ge leverskador.

Så det finns inga genvägar:
Grönt te ska bryggas och drickas. Och njutas!

Anmäl
2009-11-30 21:06 #1 av: [mia-38]

Grönt te...Räknas brännässel-te in i dessa?
Har en kompis som dricker det och hon säger att hon mår bättre när hon dricker det. Hon har ingen cancer men dåliga lungor och njurar.

 

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-11-30 21:26 #2 av: [mia-38]

Hittade detta om just nässelte. Nässelte

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-11-30 22:13 #3 av: Mads

Jag dricker grönt te köpt i riktig te butik, det ska vara de bladen som sväller och som man kan änvända till flera koppar om och om igen som jag hört ska vara riktigt bra. Kommer självfallet inte påvad just detta te heter nu..

Kram

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2009-12-01 00:16 #4 av: Lena1971

# 1 2 Då hittade du säkert redan att grönt te kommer den buske som heter 'te'. Andra brygder kallas ju också te, fast de inte har med teblad att göra.

Fast det var en intressant länk!

#3 Jag vet vad du menar, riktigt kinesiskt te med hela blad. Det är väldigt gott.

Jag läste någonstans att de billigaste gröna teerna är gjorda från hopsopade spillblad, och det är därför de är så beska. Jag kan bara hålla med, det billigaste gröna påsteet smakar fotsvett.. Tungan ute

Anmäl
2012-02-04 16:58 #5 av: Agilis

Jag fick nyss reda på att grönt te inte alls är bra när man genomgår behandling för cancer. Undra om det var strålning? En vän till mig tog sin behandling på stort allvar och läste på och frågade sedan läkaren som bekraftade att det var så, MEN (håll i er nu) "de brukade inte berätta det för patienterna" ?!

Anmäl
2012-02-04 17:11 #6 av: Snöstorm

?? Det lät konstigt. Brukade inte berätta?

Jag älskar grönt the och har druckit det i över 10 år. Minst en dubbelkopp om dagen. Bra att veta. :)

Anmäl
2012-02-04 18:08 #7 av: Lena1971

Varför berättar man inte det för patienterna??? Obestämd Bra att du talar om det, Agilis!

Anmäl
2012-02-04 18:27 #8 av: Maria

#5 Men varför är inte grönt te bra?

/Maria

 

Anmäl
2012-02-04 20:48 #9 av: Agilis

#7 Ja, säg det. Det hade jag också velat veta.

#5 Det handlade om antioxidanter över lag, alltså även C-vitamin som också är en antioxidant. Jag länkar till hennes blogg-inlägg, där finns även pappren som citeras länkade.

 

http://wellhowaboutthemapplesmary.wordpress.com/2012/01/24/radiation-blue-thoughts-and-antioxidants/

http://wellhowaboutthemapplesmary.wordpress.com/2012/01/25/taking-supplements-or-not-during-radiation/

Anmäl
2012-02-05 07:55 #10 av: Maria

#9 Tack för länkarna. Det verkar ändå vara ganska olika åsikter om dettaObestämd

/Maria

 

Anmäl
2012-02-05 12:22 #11 av: Brommel

Tack Agilis!! Jag trodde grönt te snudd på var en helbrägdadryck som var nyttig till allt i kroppen.

Anmäl
2012-02-05 13:39 #12 av: Agilis

#9 Kanske är det därför läkarna inte brukar säga detta till patienterna då? Jag vet inte, jag har faktiskt inte läst på så mycket om just kost. Det verkar vara viktiare för kvinnor/män med bröstcancer och de som strålbehandlas. Jag kanske borde ha läst på lite jag med, men nu är det inte aktuellt längre.

#11 Det är nog säkert nyttigt på en massa olika sätt. Det här var ju bara under strålbehandling om jag fattat rätt. (Oh rim!)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.