Det finns en del vegetabilier som koncentrerar nyttosamma ämnen, så att de blir supergrönsaker och superfrukter. En av dem är lök, som ger visst skydd mot flera cancerformer, har effekt på hjärt-/kärlsjukdom, och understöder immunförsvaret.
Gråter du när du hackar lök? Gläd dig då samtidigt åt att de svavelföreningar som får ögonen att rinna också har starkt förebyggande effekt på cancer.
För första gången har det gjorts medicinska studier på hur lök skyddar människor mot cancer. Resultaten är häpnadsväckande bra. Forskarna såg positiva resultat på alla de nio cancerformer som undersöktes.
Rekommendationen är att äta en medelstor lök om dan, gul lök hellre än vit. Gör man det förbättras chanserna att slippa cancer med mellan 25 och 88%. Bland de nio cancerformer som undersökts finns bröst- och prostatacancer, ändtarmscancer, cancer i magmun, livmoder och njurar, och en sorts strupcancer.
Samma ämnen som finns i gul lök finns i annan lök, men i mindre koncentration. Bland andra nyttigheter lök innehåller räknas antioxidanter, ämnen som sänker kolesterolhalten, och naturlig antibiotika.
Lök odlades i Kina redan för 3000 år sen, och det finns avbildningar av lök i Egyptens pyramider. Romarna introducerade löken i nordeuropa, och Columbus tog med den till Amerika. Den ursprungliga löken, som kallas kepalök, växer fortfarande vilt i centralasien. Kepalök är samma sak som vanlig gul och röd lök.
Det finns inga risker med att äta mycket lök, möjligen bortsett från dålig andedräkt.
Källor:
Svenska dagbladet och Expressen om studien
Wikipedia om lök
Receptsamling med lökrätter på expressen.se