Annons:
Etikettförebygga
Läst 28399 ggr
Lena1971
10/24/09, 12:04 AM

Lök skyddar mot cancer

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en del vegetabilier som koncentrerar nyttosamma ämnen, så att de blir supergrönsaker och superfrukter. En av dem är lök, som ger visst skydd mot flera cancerformer, har effekt på hjärt-/kärlsjukdom, och understöder immunförsvaret.

Gråter du när du hackar lök? Gläd dig då samtidigt åt att de svavelföreningar som får ögonen att rinna också har starkt förebyggande effekt på cancer.

För första gången har det gjorts medicinska studier på hur lök skyddar människor mot cancer. Resultaten är häpnadsväckande bra. Forskarna såg positiva resultat på alla de nio cancerformer som undersöktes.

Rekommendationen är att äta en medelstor lök om dan, gul lök hellre än vit. Gör man det förbättras chanserna att slippa cancer med mellan 25 och 88%. Bland de nio cancerformer som undersökts finns bröst- och prostatacancer, ändtarmscancer, cancer i magmun, livmoder och njurar, och en sorts strupcancer.

Samma ämnen som finns i gul lök finns i annan lök, men i mindre koncentration. Bland andra nyttigheter lök innehåller räknas antioxidanter, ämnen som sänker kolesterolhalten, och naturlig antibiotika.

Lök odlades i Kina redan för 3000 år sen, och det finns avbildningar av lök i Egyptens pyramider. Romarna introducerade löken i nordeuropa, och Columbus tog med den till Amerika. Den ursprungliga löken, som kallas kepalök, växer fortfarande vilt i centralasien. Kepalök är samma sak som vanlig gul och röd lök.

Det finns inga risker med att äta mycket lök, möjligen bortsett från dålig andedräkt.

007garlic_onions3.jpg

Källor:
Svenska dagbladet och Expressen om studien
Wikipedia om lök
Receptsamling med lökrätter på expressen.se


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
korseett
4/27/10, 5:39 PM
#1

lök är bra! Jag kanske ska omvärdera min inställning att få lökögon då

Lena1971
11/2/11, 3:01 PM
#2

När jag skrev den här artikeln tyckte jag inte det lät riktigt klokt att äta en HEL lök varje dag. Lök använde jag bara som smaksättning.

Nu, efter två år, har jag lärt mig tycka om lök. Jag kan lätt steka upp en lök med lite salt och peppar och ha som tillbehör till nästan vilken rätt som helst. Mums!

Är det fler som är såna, att ni ändrar smak när ni får reda på att något är nyttigt eller onyttigt?


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Fridaybrew
11/3/11, 12:39 AM
#3

Lök är smaskens =) Pannbiff med lök eller bondsås är två rätter jag älskar. Dock äter jag för mycket lök kan jag få ont i magen typ gasig men det är kanske bara jag.

Är det nyttiga kvar även efter stekning?  För vanligtvis förstörs mycket av de goda samt onda ämnen av uppvärmning.

Sambon min gillar verkligen inte lök men tolerar det om det är småsmå bitar eller stora som hon kan peta bort, vilka jag då gärna adderar till min tallrik istället. Vi steker gärna löken lite längre så de verkligen blir mjuka och djupgyllene.

Väljer hellre lök än broccoli men tyvärr kanske det inte funkar så lol

/Fridaybrew

[Doglovers]
11/3/11, 9:06 AM
#4

Det där lät intressant. Men som föregående talare tog upp. Hur mycket nyttigt försvinner under tillagning. För den är ju rätt stark att äta rå.

Lena1971
11/3/11, 11:54 AM
#5

Eftersom undersökningarna är gjorda på människor som äter en hel lök om dan så måste det handla om tillagad lök. Så de bra ämnena kan inte ha försvunnit av upphettningen.

Fast då är ju frågan, om man äter löken rå, kan man då äta en mindre mängd och få samma effekt? Det vet jag inte.

Alla ämnen förstörs inte heller av tillagning, vissa ämnen håller sig bättre efter upphettning. Som antioxidanter t.ex. Om syret kommer åt dem har de ingen effekt längre. Hettar man upp grönsaker och örter som innehåller antioxidanter stoppar man den processen, och de tar upp syre först i kroppen istället.

Så har jag i alla fall förstått det. Är det någon som vet mer så berätta gärna!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

JereMina
11/3/11, 11:28 PM
#6

Jag har läst en hel del just om lök som är bra vid många olika sjukdomstillstånd.

Annons:
Lena1971
11/4/11, 6:20 PM
#7

#6 Lök har visst effekter på hjärt-/kärlhälsa också? Plus att det är antiinflammatoriskt.

Så lök är en kung bland grönsakerna, helt klart!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Halvdansken
11/5/11, 12:07 AM
#8

Lök är säkert jättenyttigt.

Men…

Jag har aldrig träffat en människa som käkat så mycket lök som min man, och han fick munhålecancer. Så det är nog beroende på vad man gör mer i sitt liv. Röker tex. Vilket de gamla egypterna inte gjorde.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

moeler
11/5/11, 12:58 AM
#9

Det sägs ju att tomat till och med blir nyttigare efter tillagning än rå så det är säkert tillagad lök som menas

Lena1971
11/5/11, 10:29 AM
#10

#8 Visst spelar andra saker in. Chanserna förbättrades med mellan 25 & 88% av att äta en lök om dagen. Så där finns ett glapp på mellan 12 & 75% ändå… Obestämd

#9 Precis, de nyttiga lykopenerna kommer fram när man tillagar tomat med fett av något slag. Så pizza är jättenyttigt! Tungan ute

Jag hoppas förresten att ingen läser artikeln som att det finns några garantier. Det finns inget hundraprocentigt skydd mot sjukdom, tyvärr. En del livsmedel (och motion, och sömn, och livsstil) förbättrar oddsen en del, det är allt.

Så lev väl, mina vänner! Glad


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Lena1971
11/5/11, 10:30 AM
#11

#8 Du har helt rätt, naturligtvis spelar andra saker in. Chanserna förbättrades med mellan 25 & 88% av att äta en lök om dagen enligt de studier som gjordes. Så där finns ett glapp på mellan 12 & 75% ändå… Obestämd

#9 Precis, de nyttiga lykopenerna kommer fram när man tillagar tomat med fett av något slag. Så pizza är jättenyttigt! Tungan ute

Jag hoppas förresten att ingen läser artikeln som att det finns några garantier. Det finns inget hundraprocentigt skydd mot sjukdom, tyvärr. En del livsmedel (och motion, och sömn, och livsstil generellt) förbättrar oddsen en del, det är allt. Men det är mycket!

Så lev väl, mina vänner! Glad


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Pyttelite
3/10/18, 11:36 AM
#12

Bortsett från de mycket goda hälsoeffekter löken har så är den också en smakbrygga i matlagningen. Ska vi förenkla så är det så att en maträtt oftast blir bättre med lite lök tillsatt och löken hjälper också vinet att komma till sin rätt om det finns många konkurrerande smaker i maten.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


NiklasTyreso
3/12/18, 9:01 PM
#13

Jag köpte en ny 5 kg säck med gul lök idag. Jag äter 25-30 kg lök per år och har lågt kolesterol. 

Kombinationen av lök och potatis är jättegod oavsett om de steks i hop eller tillagas i potatisgratäng. 

Lök innehåller mycket av den smakförstärkande umami-smaken så det gör att den är bra i vegetarisk matlagning för att ge fylligare kraftigare smak (trots avsaknad av kött eller fisk). Det är därför man gärna kokar ärtor och bönor tillsammans med en lök, för att få fylligare smak.

Annons:
Maria
3/13/18, 8:17 AM
#14

Lök är både gott och en riktigt höjdare i matlagning. Jag har alltid varit en stor lökälskare och vi äter mycket lök och har alltid gjort men trots det då blev jag sjuk. Givetvis mår kroppen bra av att äta sunt men cancer kan man drabbas av ändå.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Pyttelite
3/13/18, 9:11 AM
#15

Om du läser artikeln ser du vilka cancerformer man sett lök är skyddande mot enligt den genomförda forskningsstudien. Cancer är inte en enhetlig sjukdom även om vi gärna vill klumpa ihop och generalisera.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Maria
3/13/18, 9:35 AM
#16

Jag har läst artikeln och den publicerades första gången 2006, verkar det som, och det verkar även som man skulle göra någon uppföljningsstudie vilket hade varit intressant. Jag har letat i PubMed men kanske missat.

Jag vet givetvis att cancer inte är en enhetlig sjukdom. Det finns omkring 200 varianter som dessutom har sina egna undergrupper så begreppet är gigantiskt.

https://cancer.ifokus.se/articles/5a951b5fce12c46d110006a0-om-cancer?discussions-1

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

NiklasTyreso
4/21/18, 7:40 PM
#17

Lök och många andra nyttiga livsmedel minskar risken för vissa cancerformer. Ingen garanti, men minskad risk. Man är bäst i att äta lök och andra nyttiga födoämnen flera gånger i veckan, för att minska risken för olika cancerformer. Jag tror ingen är så naiv att den tror ett enskilt födoämne är en mirakelgarant mot all cancer.

Upp till toppen
Annons: