Annons:
Etikettförebygga
Läst 18272 ggr
Lena1971
4/15/10, 2:45 PM

Sockerskatt för barnens skull

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det händer något med svenska folkets vikt. Vi håller på att lägga på oss. Det är inte bra vid någon ålder, men läskigast är det nästan när barn blir allt mer överviktiga. Många matvanor cementeras under barndomen, så vad barnen får i sig är viktigt.

007socker.jpg

I en debattartikel på DN framför fem professorer och författare argument för en skatt på läsk och godis. Övervikt och fetma har flera negativa konsekvenser för hälsan. Bland de sjukdomar man riskerar finns diabetes, cancer, hjärt-/kärlsjukdomar, infertilitet, depression, ledskador och förkortad livslängd.

I Sverige är vart femte barn överviktigt, och några procent är feta. Enligt artikeln är 30-50 000 barn så feta att de riskerar att dö i förtid av följdsjukdomar. Enklaste boten? Motion förstås, men också minskat intag av socker.

En skatt på socker kan säkert vara ett incitament för att äta nyttigare. Artikelförfattarna skriver:

Staten har flera instrument att arbeta med när det gäller att få fram önskvärda beteendeförändringar: information, skatter och subventioner, lagstiftning och regler, direkt stöd samt forskning och utbildning. I arbetet mot tobak och alkohol har man använt sig av alla fem. Detsamma borde gälla i arbetet mot fetma och övervikt! Ponera att staten använder sockerskatten till att sänka skatten på färsk frukt och grönsaker. En sådan söt skatteväxling skulle vrida tillbaka kostnadsbalansen till vad som gällde för 20 år sedan. Detta skulle vara till nytta för folkhälsan.

Själv tycker jag att det är alldeles för lätt att ta till godis och kakor till mellanmål, hellre än frukt. Kanske skulle det vara bättre med en ännu tydligare prisskillnad? Vad tycker ni - kan en sockerskatt leda till bättre folkhälsa, eller vore det här ännu en onödig pekpinne från staten?

 007frukt.jpg

Artikeln i DN är skriven av Claude Marcus, Stephan Rössner, Lennart Levi, André Persson och Thomas Hedlund.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
Lena1971
4/17/10, 9:19 PM
#1

Den där "söta skatteväxlingen", att man höjer skatten på läsk och godis och sänker den på frukt och grönsaker, den tycker jag låter intressant. Alla vet nog att frukt är långt billigare än godis, men står man i butiken är det ofta reptilhjärnan som styr handen som plockar varor i korgen. Och då blir det lätt onyttigheter. Obestämd


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Author7
4/27/10, 2:24 AM
#2

Jag äter mer frukt och grönssaker än godis men det är jag det ;)

Nej men jag tycker faktiskt att det vore bra om man kan höga priset på godiset så att folk förstår vilket jobb det är att framställa det. Plus att man brode lära barn vid tidig ålder vad socker är och hur farligt det kan bli med för mycket. Vart tog lördags godiset vägen? När jag var liten fick jag bara äta goids på lördagar och blev förvändad när jag såg dem i högstadiet som hade fulla godispåsar i sitt skåp som de värkte sig. Jag förstod inte alls mig på det. och ännu värre är det ju med barn! Om det vore dyrare med godis skulle man nog tänka efter mer man köper det och se det som finare- med andra ord kanske äta det mer sällan?

Sen är det ju inte bara godiset som är boven till barns övervikt. Barn leker mindre. Tv och datorn tar upp all tid. Familjer borde ha en gemensam dator och tv som de använder max 2-3 timmar tilllsamans om dagen ( undag för jobb och skolarbete) men annars ska man självklart leka istället och komma ut och röra på sig. föräldrar borde värdesätta att försöka få barnen intresserade av dans eller idrott.:)

Medarbetare för Days of our lives

korseett
4/27/10, 3:40 PM
#3

fast jag förstår inte varför man skulle skifta till nåt annat som innehåller lika mycket socker? Men att sockerskatta rent godis tycker jag är bra

Lena1971
4/27/10, 10:38 PM
#4

#3 Du menar frukt? För att frukter innehåller en massa nyttiga ämnen medan godis bara är onyttigt?

Jag vet att det finns dieter som utesluter frukt för att det är så mycket kolhydrater i dem, så man går ner i vikt snabbt på sockerfria dieter. Själv tror jag ändå att nyttan med frukt överväger i längden.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

korseett
4/27/10, 10:43 PM
#5

ja isåfall ekologisk frukt att det kan bli skatteväxling, för den traditionella frukten är tyvärr alltför urlakad på det goda i dom

Lena1971
4/27/10, 10:48 PM
#6

Det är sant. Ekologiskt borde alltid vara bättre prissatt.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
Author7
4/28/10, 4:40 PM
#7

3# Även om frukt innehåller socker så innehåller samtidgt vitaminer som är nyttigt för en och därför är det bättre än godis ;) Men håller med om att man borde ha billigare ekologisk frukt!

Medarbetare för Days of our lives

Lena1971
5/2/10, 1:00 AM
#8

Oväntad uppföljning:

Amerikanska generaler kräver lagstiftning om bättre skolmat med mer grönsaker, frukt och fullkorn och mindre socker, salt och fett. 

Se där!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

_Fisken
6/28/14, 8:36 AM
#9

Detta är en gammal tråd men ämnet lär väl vara mer färskare än frukten på äppelträdet? Ialla fall, var finns information om vad som sker när barn äter för mycket socker?

Lena1971
6/28/14, 6:28 PM
#10

#9 Jag vet inte riktigt vad du vill veta. Menar du att det händer andra saker än att barnen blir överviktiga?


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

_Fisken
6/28/14, 6:39 PM
#11

Jag vill mena att det blir också andra "skador" än bara övervikt. Skulle vilja veta mer. Jag vet de som är hur magra som helst och äter mkt socker. Har hört talas om utarmning av näringsämnen. Jag vill veta mer.

Lena1971
6/28/14, 6:45 PM
#12

Jag förstår. Det enda jag vet om socker är att det inte innehåller vare sig vitaminer eller mineraler. Det är bara rena kolhydrater. Så har man socker i kosten kan man säkert känna sig mätt, och bli tjock, och samtidigt vara undernärd. Men jag vet inte, och kan inte hänvisa till någon källa. Vi kan hoppas att det dyker upp någon påläst människa som kan upplysa oss!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

_Fisken
6/28/14, 6:48 PM
#13

Ja, det måste finnas mer bakom detta än bara övervikt. De snackar om "surhet" i kroppen….

Annons:
[TanatosNyx]
6/28/14, 8:05 PM
#14

Fisken, inne på kost i fokus är de väldigt duktiga på att förklara vad som händer i kroppen, lovar de sitter på svaren du söker 🙂

_Fisken
6/28/14, 9:44 PM
#15

Ska prova det. Tack för tipset!

Taxelina1
6/29/14, 9:47 PM
#16

När jag var liten (60 talet) så var man nog lite dåligt upplyst angående sockrets inverkan på oss. Jag var en riktig sockerråtta och knaprade sockerbitar jämt och ständigt. Hade till och med under kudden. Och till råga på allt var vi hemskt fattiga så frukt fanns bara på julafton och andra högtider. Plus att jag var födoämnes allergiskt och tålde inte frukt och grönsaker. Jag behöver väl inte tala om att jag är sockerberoende? Läste att råsocker ska vara bättre så jag använder det och då väldigt lite. Jag försöker dra ner så gott det cår, men slår man ihop mängden under dagens lopp blir det alldeles för mycket ändå :o(

Hälsning från en stor djurvänCool

Lena1971
7/2/14, 3:42 PM
#17

Någon berättade för mig om sockerskatten i Danmark. Där höjde de skatten på godis av olika slag. Blev danskarna hälsosammare? Nej, de började göra turer till Tyskland, där godiset var billigare… Själv tror jag ändå på skatteväxling. Det går säkert att kringgå prishöjningen, precis som danskarna gjorde, men det blir ett större och mer medvetet val. Och jag tycker att hälsosam mat borde vara billilgare än godis och snabbmat.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

_Fisken
7/2/14, 5:31 PM
#18

Det gäller att ta steg, även små, åt rätt håll. Ett är att höja skatten - även om de måste åka till annat land.

vallhund
7/10/14, 10:05 PM
#19

Enligt veckans nyhetsflöde så minskar övervikten hos barn o ungdomar, speciellt hos flickor.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Lena1971
7/14/14, 10:52 AM
#20

#19 Jag läste om det. Men jag hörde ingen förklaring till varför. Goda nyheter är det hur som helst!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
vallhund
7/14/14, 12:20 PM
#21

#20 Man vet väl inte riktigt, det är ju bara en deskriptiv studie. Det man vet är att det är kopplat till socioekonomiska faktorer, dvs inte bara barn till högutbildade, utan även barn till höginkomsttagare.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen
Annons: