Förebygga

Immunförsvaret

2009-10-31 15:07 #0 av: Lena1971

Immunförsvaret betyder mycket för vår hälsa. Det ska skydda oss mot infektioner, parasiter, svamp, andra angrepp utifrån. Man kan ha både för starkt och för svagt immunförsvar. Det är mycket som ska fungera.

Vet ni vad den första och största biten av immunförsvaret består av?

Det här är antagligen sådant man lärde sig i skolan, för den som var vaken då, men det mest omedelbara hindret för infektioner av olika slag är: huden.

Immunförsvaret är indelat i nativa försvaret, som är medfött, och adaptiva försvaret, som hela tiden utvecklar sig.

Nativa försvaret är indelat i yttre och inre försvaret. Till yttre hör förutom huden också slemhinnorna och magsyran. Sekret007-Neutrophil_with_anthrax.jpg som svett, saliv och tårar har sina funktioner i immunförsvaret.

Till inre försvaret hör olika typer av vita blodkroppar och proteiner, som på olika sätt bekämpar virus, bakterier och parasiter.

Nativa försvaret är snabbt, men ospecifikt. Det angriper alla infektioner.

Neutrofil granulocyt slukar
mjältbrandsbakterier.

Adaptiva försvaret, anpassade försvaret, är långsamt, men kan identifiera angripare och t.ex bilda antikroppar mot ett specifikt virus.

Om något går fel i adaptiva försvaret kan det börja angripa sig själv. Då utvecklas en autoimmun sjukdom, ett känt begrepp för alla som följer House... Bland de autoimmuna sjukdomarna hittar man MS, ledgångsreumatism, typ 1 diabetes och giftstruma.

Om adaptiva försvaret identifierar ofarliga antigener (kroppsfrämmande ämnen) som farliga uppstår allergier.

När cancerceller växer till  i kroppen handlar det också om att cancern har överlistat immunförsvaret. Mutationerna som gör att tumörer bildas kommer så gradvis att immunförsvaret vänjer sig vid cancercellerna.

Stödja immunförsvaret

Immunförsvaret är väldigt viktigt för vår hälsa, så det gäller att det fungerar bra. Det finns en hel del vi kan göra för att förbättra förutsättningarna. Om man känner att man behöver se över sitt immunsystem, t.ex för att man ofta drabbas av förkylningar, så finns det hjälp att stödja immunförsvaret.

Här är några punkter man kan se över:

 1. Lev lugnt. Adrenalin och kortison försvagar immunförsvaret, så stress är skadligt. Motion förebygger stress, och likaså yoga och tai-chi.
 2. Solljus varje dag, särskilt under höst och vinter. D-vitamin är viktigt för immunförsvaret.
 3. Sov gott! Sömnen behöver vara både djup och lång.
 4. Motionera. Men gå inte ut för hårt, då påverkas immunförsvaret negativt i stället!
 5. Håll vikten.
 6. Rök inte.
 7. Drick måttligt med alkohol.
 8. Se över din kost, så att du äter varierat och får i dig ordentligt med näring genom maten. Bra kost kan aldrig ersättas av kosttillskott!
 9. Komplettera gärna kosten med extra antioxidanter. Antioxidanter finns bl.a i grönt te och roibus, fru007Hanging_Garlic.jpgkt, bär och färgstarka grönsaker.
 10. Se över zinkkällor i kosten. Zink och c-vitamin kan stödja immunförsvaret.
 11. Probiotika är bra, dvs de nyttiga bakterier som finns i t.ex syrade grönsaker och probiotiska mejeriprodukter.
 12. Ät vitlök. Vitlök innehåller också probiotiska ämnen, verkar på bakterier och svampar, och innehåller livsnödvändiga spårämnen.
 13. Kamomillte är svagt antibakteriellt, och eftersom det är lugnande har det dessutom inverkan på både sömn och stress.

 14. Broccoli och andra korsblommiga grönsaker inverkar positivt på immunförsvaret.

Alternativmedicin

Det finns också väldigt mycket alternativmedicin att välja på. Många stammar från traditionell kinesisk medicin, eller annan läkekonst som inte provats ut inom västerländsk medicin.

De här örterna och kryddorna sägs stärka immunförsvaret:

 

 

007Vegies.jpg

Läs mer om immunförsvaret på
veteranen.se om immunterapi
Wikipedia
sund.nu

Löpsedelsbild av Frank C. Müller

Anmäl
2009-10-31 16:02 #1 av: Lena1971

Att diagnosticeras med immunbrist är väldigt ovanligt. Här finns ett självtest för den som vill veta mer.

Jag undrade om jag skulle åka dit eftersom jag dras med evinnerliga förkylningar, men det ska var betydligt allvarligare än så för att det ska räknas som immunbrist.

Anmäl
2011-10-11 14:47 #2 av: Lena1971

En hel del av det artikeln handlar om, förvärvat och medfött immunförsvar, har forskats fram av årets nobelpristagare i medicin. Lite om dem finns på forskning.se.

Anmäl
2011-10-11 14:50 #3 av: Brommel

Vilken intressant artikel!! Tack Lena1971!! Kram på dig också!

Anmäl
2011-10-11 14:54 #4 av: Maria

Jättebra artikelGlad

Det är ju väldigt vanligt att "folk" säger att de har nedsatt immunförsvar. Som sagt det ska mer till än täta förkylningar.Flört

Men det är ju aldrig fel att göra vad man kan för att stärka sitt system.

/Maria

 

Anmäl
2011-10-20 23:18 #5 av: JereMina

En mycket bra artikel och jag gjorde testet och det är tydligen ingen fara för mig enligt det!Lugn och fin Skämtar


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.