Förebygga

Broccoli & kål

2009-10-24 21:00 #0 av: Lena1971

Broccoli är en riktig mirakelgrönsak. Förutom att den är god är den väldigt nyttig. De goda egenskaperna delar den med kål och andra korsblommiga grönsaker.

Vill du ha ett bra immunförsvar?

Då kan du plocka fram recept med kål och broccoli!

1992 lyckades forskare vid John Hopkins University School of Medicine isolera sulforafan, ett ämne som finns i korsblommiga grönsaker som broccoli, kål, krasse, rova. Sulforafan aktiverar immunförsvaret i form av antioxidanter. Det gör stor skillnad för äldre människors försvagade immunsystem.

Korsblommiga grönsaker innehåller också glukosinolater, som omvandlas till isotiocyanater matsmältningen. Det ämnet motverkar cancer. Det har gjorts en stor studie om lungcancer och korsblommiga grönsaker, där män visade sig ha 35% lägre risk att drabbas om de hade höga halter av isothiocyanater.

Korsblommiga grönsaker innehåller en outforskad kombination av ämnen. Man vet inte hur de samverkar, så de kan inte ersättas av syntetiska produkter eller isolerade ämnen. Förutom ovan nämnda är de rika på karotenoider och c-vitamin.

Det här är några exempel på nyttigheterna:

  • vitkål
  • broccoli
  • krasse
  • brysselkål
  • grönkål
  • kålrot
  • rova
  • blomkål

 

007broccoli2.jpg

Källor:
medicallink.se
immun.se
nyfikenvital.se

Anmäl
2009-10-24 21:09 #1 av: Lena1971

Korsblommiga grönsaker verkar också skydda mot Alzheimers!

Anmäl
2009-11-20 13:13 #2 av: Lena1971

Hos Naturbiblioteket kan man läsa om kostens betydelse för prostatacancer.

Broccoli och tomat ser ut att ha stor betydelse i förebyggande syfte. Än så länge! Testen har inte kommit upp i människoklass än.

Anmäl
2009-11-20 18:19 #3 av: Mads

Och jag som inte äter varken broccoli eller kål....kan väl försöka mig på broccoli. Japp, det får jag minsann göra Glad

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2009-11-20 21:31 #4 av: Lena1971

Jag brukar göra en pastasås med broccoli, svarta bönor, tomat och creme fraiche. Det är supergott!

Anmäl
2009-11-21 23:50 #5 av: Mads

# 4 Ja, jag får helt enkelt leta upp några bra recept och ge broccolin en chans Glad

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2011-11-02 14:31 #6 av: Lena1971

Jag har hittat ett enkelt och gott tillbehör till pasta- och kötträtter.

Koka broccoli eller blomkål lätt, och lägg i ugnsfast form. Skiva över någon god dessertost, gorgonzola t.ex, och häll på lite grädde. Krydda eventuellt med salt och peppar. Själv tycker jag inte det behövs.

In i ugnen med det tills osten smält ner. Dejligt!

Anmäl
2011-11-03 00:28 #7 av: Fridaybrew

Konstigt att allt gott smakar konstigt och trist men allt som är dåligt ur hälsoperspektiv smakar smaskens =)  

Ska försöka äta något nytt, men broccoli är klurigt har verkligen inte fastnat för det alls. Men tänker nog köpa det så jag har det hemma och se vad det blir av det hela, dränker man det i smält ost så lär det funka bra hehe =)

Anmäl
2011-11-03 09:15 #8 av: [Doglovers]

Mmmm, jag sitter här på jobbet och blir hungrig ju.
Tack för flera nyttiga matrika. Det behövs verkligen. När jag var yngre hade jag rätt så utbredd födoämnes allergi. Det har försvunnit, men det är svårt Tt lära sej äta olika grönsaker när man inte lärde sej det som liten.
Men jag försöker och efter dessa tips fick man ju en extra morot så att säga. ;0))

Anmäl
2011-11-03 09:19 #9 av: [Doglovers]

Stavningen blir lite knepig när jag skriver med min iphone. Sorry.

Anmäl
2011-11-03 11:43 #10 av: Lena1971

#7 *viskar* Det är precis så jag tänker: hitta knep för att göra den nyttiga maten god. Creme fraiche och ost räddar det mesta! Tyst

#8
Jag lärde mig inte heller att äta grönsaker när jag var liten, av andra skäl än allergi. Och jag håller med dig, det är svårt att ändra vanor i vuxen ålder. Att ha varit igenom cytostatikabehandling ger en dock alldeles ypperlig motivation till att lägga om kosten...

Trevligt att du fick en morot! Tungan ute

Anmäl
2011-11-03 23:35 #11 av: JereMina

Broccoli som är så gott, va bra att veta..tack Lena Skrattande



Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-11-06 00:23 #12 av: Brommel

TAck Lena!! Broccoli är en av mina favoriter i grönsaksskafferiet och jag har gjort lite gratänger och annat med just broccoli. Annars är det som Fridaybrew skriver, det som smakar smarrigt är inte riktigt lika nyttigt hmFlört

Anmäl
2011-11-06 14:56 #13 av: Agilis

Jomen grönsaker och rotfrukter som är så gott! Jag har nyligen upptäck tjusningen i att ungsrosta. Går bra med nästan allt.

Potatis, kålrot, rotselleri, palsternacka, morötter, zuccini, gul lök, purjolök och äpple, Lite olja och salt och en massa timjan. Det är mitt favorittillbehör till en köttbit eller what not! Äpplet gör sig jättebra till griskött!

Anmäl
2011-11-08 14:32 #14 av: Brommel

Agilis, du måste bli hälsocoach och TV-kock!!!! Du får det att låta så gott och baske mig blir det rostade grönsaker a la Agilis någon kväll!!

Anmäl
2011-11-08 16:23 #15 av: Agilis

Haha, tack! Mina tips skulle i så fall altid innehålla gräddsås och andra onyttigheter, så så värst långvarig skulle jag nog inte bli ;)

Däremot står jag fast vid att blir jättegott att ungsrosta nästan allt med timjan, man får anpassa ungstiden lite bara, så att man slipper mosiga eller sladdriga saker! =)

Anmäl
2011-11-18 00:30 #16 av: JereMina

Jag är så sugen på broccoli mitt i natten *haha* knäppt va?



Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-11-18 18:14 #17 av: Lena1971

#16 Jo det var rätt udda. När jag vaknar mitt i natten är det alltid ostkaka eller plättar eller sockerkaka och sånt som lockar. Det har aldrig hänt mig att jag har vaknat och tänkt "Oh vad gott det skulle vara med lite rårivna morötter i ett kålblad!" Och broccoli har jag heller aldrig haft lust på mitt i natten.

Men det är jag det. Fick du koka lite broccoli åt dig? Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.