Annons:
Etikettallmän-information
Läst 22506 ggr
[mia-38]
2009-10-23 11:31

Cancer förr i tiden

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Utvecklingen har verkligen gått framåt om man läser vad de hade för behandlingar förr.

Om en person drabbades av mag- eller tarmcancer med kräkningar som följd så behandlade man dessa personer med kalla bad och kroppsövningar.
För invärtes så gav man patienten strävt vin eller andra sträva drycker så som ättiksprit.

Om personen hade drabbats av hjärntumör med huvudvärk eller i värsta fall förlamning så kunde läkaren skriva ut bävergäll som hade rökts och torkats. Detta är bäverns könskörtlar.

Man ansåg även att vitt vin som hade destillerats flera gånger var ett botemedel mot cancer. De ansåg även att arsenik även var ett bra botemedel på den tiden.
Hudtumörer behandlades med arsenikpulver för att motverka sårbildning.

På 1500-talet så försökte man behandla cancer kirurgiskt. Detta var ganska vanskligt med den utrustning de hade. Så sent som på 1900-talet så uppnåddes kunskapen om hygienens nödvändighet för säker kirurgi för patienten.

1941 började man använda cytostatika.

För leukemipatienter så utvecklades benmärgstransplantation på 60-och 70-talet.

(Information hämtad från Fakta om cancer)

Annons:
Lena1971
2009-10-23 13:14
#1

Vilken spännande artikel!

Jag kommer ihåg när jag läste Sinuhe Egyptiern att det fanns en bekrivning av en trepanering, när de plockade ut en tumör ur en hjärna. De gjorde visst sånt väldigt tidigt i egyptisk historia.

Det största medicinska framgångarna måste ändå ha hänt de senaste hundra åren. Tur för oss?


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

[mia-38]
2009-10-23 13:21
#2

Tror de körde med väldigt makabra metoder förr i tiden.
tur vi lever i denna tidsåldern…Flört

Ska försöka leta fram lite mer om ämnet. Det var ganska spännande att läsa om hur de gjorde då.

Lena1971
2009-10-24 00:06
#3

Bäverns könskörtlar är jag särskilt glad att jag slipper äta…

Tungan ute


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

korseett
2010-04-27 17:58
#4

ja jisses!Förvånad

Halvdansken
2010-04-27 18:09
#5

Det har hänt mycket väldigt fort. Vi var på stålnings-infomöte idag Om Cancer i hals och munområdet och 5års överlevnaden har gått från 45% 1974 till 74% idag. Beroende givetvis på typ och storlek o spridning osv.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Lena1971
2010-04-27 22:49
#6

#5 Det där skriver jag upp i mitt minne under rubriken Goda Nyheter.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
Agilis
2011-11-04 19:18
#7

Apropå senare behandlingsformer, så åkte jag förbi en stor byggskylt här om veckan i Uppsala. "Här byggs skandinaviens första alt. största protostrålningscenter", minns inte riktigt vilket det var.

Jag hade svårt att tolka det som står här, om det redan finns en protonstrålare i Uppsala, eller om det nya byggprojektet kommer att innefatta en strålare också. Men i vilket fall, bra nyheter! =)

Brommel
2011-11-06 00:00
#8

Min mamma hade långt framskriden cancer i livmoderhalsen men klarade sig alldeles utmärkt. Hon berättade om den högljudda och illaluktande Betatronen som hon själv fick klättra upp till - på en stege. Vi pratade mycket om strålning när jag skulle få min i våras och skillnaderna. Visst är det väl härliga siffror som halvdansken visar upp? Jag hade ju cancer i stämbandet och en T2 men är nu helt botad. Jag tänker inte på recidiv utan njuter av att vara botad och att ha en röst att prata med och min mamma som var så illa ute blev räddad av den illaluktande och högljudda Betatronen och har aldrig haft återfall. Det finns goda saker med cancer också och jag ska ärligt säga att jag fått lite tankeställare om livet och vad som är mer eller mindre viktigt. Känner inte ni det så också? Känner ni någon som upplevt Betatronen också? SKillnad mot den nya RapidArc som jag behandlades med…

Maria
2011-11-06 07:59
#9

#8 Det här med tankeställare om livet stämmer ganska bra.

Jag kommer aldrig att bli densamme igen. Det som man tidigare kanske betraktade som fåniga "klyschor" att man uppskattar livet mer osv. blir helt plötsligt en sanning.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Lena1971
2011-11-06 11:10
#10

Jag måste också hålla med om det ni säger om tankeställaren man får. Och eftersom jag varit frisk rätt länge nu, fem år, kan jag säga att effekterna sitter i. Jag är fortfarande mycket bättre på att värdera saker riktigt, och skilja viktigt från oviktigt.

Inte så att jag har blivit kloka gumman, inte än åtminstone. Tungan ute Vardagen gör ju att man blandar bort korten med jämna mellanrum, och tappar sikte på målet ibland. Men den där jäkla sjukdomen jag hade har gett mig en referenspunkt. Jag har gjort, och gör, förändringar i mitt liv som gör det bättre.

Är inte 'tankeställare' ett väldig bra ord förresten? Något som ställer tankarna åt en. I like it!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Halvdansken
2011-11-06 12:32
#11

Jag har tänkt mycket på det där. Så mycket att jag faktiskt fick prata med en psykolog för att kunna hantera det.

Nu var det ju inte jag personligen som var drabbad, det var min man (munhålecancer), så vi har nog fått två olika erfarenheter.

Min man (vi är 50 båda två) var väldigt sparsam. Ibland på gränsen till snål. Man skulle spara till pensionen, han kollade börsen hela tiden, väldigt upptagen med pengar och investeringar. Nu börjar han att prata om att "man skulle kanske köpa en Mercedes…" Så han har upptäckt att man ska njuta lite av pengarna nu också. Det är inte en självklarhet att man blir gammal.

En annan sak är - och det här låter konstigt - var att under tiden min man var i behandling så var jag på nåt sätt väldigt lugn. Det enda som fanns var hans sjukdom. Allt annat var oviktigt. Det fanns bara en sak att bekymra sig om.  Alla små vardagsbekymmer var borta.  Det var en märklig känsla, som förmodligen sitter kvar lite, eftersom jag  blivit lite mer "bitchy". Jag blir irriterad på när folk klagar på idiotsaker, som att det regnar, att det är kö i affären, att bussen var sen. So what?? En av anledningarna till detta är nog att jag faktiskt lyssnar på vad folk säger, förr brydde jag mig mindre om hur andra hade det eller vad de sa. Känselspröten har blivit känsligare, liksom. Obestämd

Visst förändras man.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Fridaybrew
2011-11-06 13:02
#12

Man får en unik insikt som man inte kan få ens om man betalar för det =) Insikten är för värdefull helt enkelt!

Tycker det är bra att man spenderar pengar på sig själv man lever bara en gång och man vet inte hur länge. Dock ska det vara inom ens egna ramar för hur mycket man har råd med =)

Mercor är finfina bilar men jag skulle satsa på en miljöbil av något slag. För mig blev det en prius till slut. Jag började med att titta på lite feta SUV:ar som första bil men tjejen gillade prius från början och jag har ett allmänt miljöintresse i grunden (konstigt nog när man betänker SUV men men). Det blev som tjejen ville och jag kan inte vara nöjdare =) 0,5l/mil och då snålkör jag inte.

Nästa bil funderar jag på att det kanske blir en biogasbil, för jag diggar att köra omkring på något som är lokalproducerat och som gynnar svensk ekonomi och bönderna. Hade jag en fetar budget skulle man vilja leka med en elbil plugin men det saknas ett par nollor på kontot hehe.

Jag har sagt till mina föräldrar att vi (bror o jag) vill att de har roligt för sina pengar och att de inte ska tänka på oss alls. Ut och res köp bilar ät god mat , ungås och lev livet liksom.

Regn som är så underbart, regn är det bästa vädret som finns det är ju det som ger liv. Ta bort regnet vad får man då? Öken inte speciellt kul.

/Fridaybrew

Brommel
2011-11-06 13:21
#13

Fridaybrew, underbara tankar och visst är insikten värdefull? En del tittar lite förundrat när jag säger att min cancer var en värdefull och intressant upplevelse. Var hade jag varit annars+ Jo i gnäll, klagan och bitter över det man inte hinner eller gör. Nu gläds jag åt mycket i livet även om den stundande vintern känns för jäklig….

Lena 1971 tack för ballongerna som poppade upp när jag kikade in här igen. Du ger ett mycket klokt intryck dock så jag tycker du är "kloka gumman". Vi är väl ett gäng kloka gummor och gubbar.

Man kan inte betala för den här insikten och inte bara om livet utan att man faktiskt tagit sig igenom en cancerbehandling och en rejäl sådan utan att dö.

Jag skulle vilja byta livsstil och just nu längtar jag till ett hav, en liten hydda, solsken, en stor panna utomhus där jag lagar lite mat och så en kall öl eller ett glas vin. Inga möbler, saker eller trendiga accessoarer utan havet, himlen, hyddan och min bror ( som är min bäste vän) och ett par gatuhundar och kanske mina egna också om de nu vill flytta….Det vore så underbart!!

Annons:
Lena1971
2011-11-06 13:37
#14

Handlar det inte mycket om att vi alla fått lära oss att leva i nuet? För att tala om klyschor… För det är sånt man säger, "det är viktigt att leva i nuet", men det ser ut som en gemensam nämnare i allas inlägg. Att vi blivit bättre på det.

#13 Man behöver faktiskt semester efter en sån pärs som du varit igenom. Den där hyddan och havet och enkelheten skulle säkert ge dig en underbar frist. Min dröm när alla behandlingar var över var en stuga, ensamhet, promenader och just inget mer.

Kanske brorsan kan hitta hyddan åt dig? Glad


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Brommel
2011-11-06 14:31
#15

TAck kära Lena 1971, det kan han nog fixa för han har fixat mycket åt mig!!!!Flört

Geru
2011-11-06 19:56
#16

#11 Normalt sätt så tappar man perspektiv på vad som är viktigt i världen… Det är roligt att du hittade ett bra perspektiv; att må bra är det som räknas :)

“I don't think the human race will survive the next thousand years, unless we spread into space.”

-Stephen Hawking

kerstinjo
2013-12-31 12:35
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

#14

Du skriver; Min dröm när alla behandlingar var över var en stuga, ensamhet, promenader och just inget mer.

Just vad jag o Kenneth drömmer om, ett hus på landet i all enkelhet och inte att förglömma- en HUND!!!

Drömmar om att bara "få vara" och ta dagen som den kommer.

 Kerstin 

 

Upp till toppen
Annons: