Bearbeta

Kurator

2009-10-16 00:44 #0 av: Lena1971

Kurator betyder ”ombesörjare” eller ”uppsyningsman”. Kuratorer arbetar med att hitta lösningar på problem, enskilt eller i grupp. En viktig del av kuratorns område är att förmedla information om vad samhället kan hjälpa till med.

Kuratorer är utbildade socionomer eller beteendevetare, ibland med specialkompetens inom t.ex pyskoterapi. De arbetar oftast i skolor eller inom sjukvård, och deras arbete ligger inom det psykosociala området, dvs arbete med omgivningen.

I skolan arbetar kurator dels med enskilda elever, dels har de ansvar för skolans psykosociala miljö. Elever kan söka sig till kuratorn om de har problem i skolan eller i hemmet. En viktig del av skolkuratorns arbete är att motverka mobbning. Ungdomar kan besöka kurator utan att föräldrar vet om det, däremot föreligger anmälningsplikt om missförhållanden.

På BUP, barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, arbetar kuratorn med nära kontakt till föräldrarna. Där ingår också förebyggande arbete för att förhindra fysisk och psykisk ohälsa hos ungdomar.

Kuratorer inom sjukvård hjälper både patienter och anhöriga med sociala och ekonomiska frågor. Det kan gälla krisbearbetning och stödsamtal, rehabiliteringsfrågor, eventuellt behov av assistans i hemmet, sysselsättning mm.

En kurator hjälper till med många praktiska frågor. Exempelvis kan den som hamnar i ekonomisk knipa få hjälp med att söka stipendier. Vidare kontakt med psykiater kan gå genom kurator. Kurator kan också samverka med myndigheter såsom försäkringskassan.

En kurator har tystnadsplikt.

007longbridge.jpg

 

Du kan hitta en kurator där du bor genom riksdelen.se.

Anmäl
2009-10-16 12:18 #1 av: [mia-38]

Mycket bra att kuratorn finns.
Min son brukar gå till denne i skolan och det hjälper honom mycket att få prata av sej med en utomstående.

Det är säkert jättenyttigt som närstående till cancersjuk att också gå till en kurator. Det är inte alltid man vill prata om vissa saker inom familjen eller vänner.

Bra artikel. Skrattande

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-10-19 11:49 #2 av: [mia-38]

När jag tänker efter så fick min morbror hjälp av kuratorn att söka bidrag.

Han fick leukemi på äldre dagar.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-10-19 21:02 #3 av: Lena1971

Ja, jag fick också hjälp från kurator att söka ett bidrag, eller stipendie, innan jag fick pengar från försäkringskassan. Hyran ska ju alltid betalas!

Och rehabilitering av olika slag, kurorter och så, får man också hjälp från kurator att söka.

Anmäl
2009-10-19 21:17 #4 av: [mia-38]

Ja en kurator kan hjälpa till med så mycket än att bara prata av sej med.
De är guld värda i alla sammanhang. Skrattande

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2011-03-29 14:14 #5 av: Lena1971

Jag putttar upp den här artikeln för att påminna om vilken god hjälp man kan få av en kurator. Både för den som drabbats av någon sjukdom och för den som är anhörig.

Anmäl
2013-12-31 11:45 #6 av: kerstinjo

Jag hade en toppenkurator vid min första cancersjukdom och hon var verkligen guld värd för mig.

Men bångstyrig som jag är så ville jag absolut inte ha någon kurator först. Vad skulle hon kunna göra som inte jag kunde själv?

Men jag minns med glädje alla samtal vi hade och de handlade för det mesta inte om cancer utan om allt annat mellan himmel och jord. Hundar, gräsklippare o Gud vet allt!

Nu är hon inte längre kvar, men jag har fått en manlig som jag endast har talat med per telefon än så länge. Men självklart ska jag ge honom en chans. Och han mig! För jag är inte lätt att komma inpå livet.

Och som Mia o Lena skriver; man kan genom kuratorn få olika bidrag för t.ex. en kurortsvistelse. Någon som jag ska satsa på till våren. Mössebergs vackra kurort! 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.