Annons:
Etikettbearbeta
Läst 17696 ggr
Lena1971
2009-10-16 00:44

Kurator

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kurator betyder ”ombesörjare” eller ”uppsyningsman”. Kuratorer arbetar med att hitta lösningar på problem, enskilt eller i grupp. En viktig del av kuratorns område är att förmedla information om vad samhället kan hjälpa till med.

Kuratorer är utbildade socionomer eller beteendevetare, ibland med specialkompetens inom t.ex pyskoterapi. De arbetar oftast i skolor eller inom sjukvård, och deras arbete ligger inom det psykosociala området, dvs arbete med omgivningen.

I skolan arbetar kurator dels med enskilda elever, dels har de ansvar för skolans psykosociala miljö. Elever kan söka sig till kuratorn om de har problem i skolan eller i hemmet. En viktig del av skolkuratorns arbete är att motverka mobbning. Ungdomar kan besöka kurator utan att föräldrar vet om det, däremot föreligger anmälningsplikt om missförhållanden.

På BUP, barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, arbetar kuratorn med nära kontakt till föräldrarna. Där ingår också förebyggande arbete för att förhindra fysisk och psykisk ohälsa hos ungdomar.

Kuratorer inom sjukvård hjälper både patienter och anhöriga med sociala och ekonomiska frågor. Det kan gälla krisbearbetning och stödsamtal, rehabiliteringsfrågor, eventuellt behov av assistans i hemmet, sysselsättning mm.

En kurator hjälper till med många praktiska frågor. Exempelvis kan den som hamnar i ekonomisk knipa få hjälp med att söka stipendier. Vidare kontakt med psykiater kan gå genom kurator. Kurator kan också samverka med myndigheter såsom försäkringskassan.

En kurator har tystnadsplikt.

007longbridge.jpg

Du kan hitta en kurator där du bor genom riksdelen.se.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
[mia-38]
2009-10-16 12:18
#1

Mycket bra att kuratorn finns.
Min son brukar gå till denne i skolan och det hjälper honom mycket att få prata av sej med en utomstående.

Det är säkert jättenyttigt som närstående till cancersjuk att också gå till en kurator. Det är inte alltid man vill prata om vissa saker inom familjen eller vänner.

Bra artikel. Skrattande

[mia-38]
2009-10-19 11:49
#2

När jag tänker efter så fick min morbror hjälp av kuratorn att söka bidrag.

Han fick leukemi på äldre dagar.

Lena1971
2009-10-19 21:02
#3

Ja, jag fick också hjälp från kurator att söka ett bidrag, eller stipendie, innan jag fick pengar från försäkringskassan. Hyran ska ju alltid betalas!

Och rehabilitering av olika slag, kurorter och så, får man också hjälp från kurator att söka.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

[mia-38]
2009-10-19 21:17
#4

Ja en kurator kan hjälpa till med så mycket än att bara prata av sej med.
De är guld värda i alla sammanhang. Skrattande

Lena1971
2011-03-29 14:14
#5

Jag putttar upp den här artikeln för att påminna om vilken god hjälp man kan få av en kurator. Både för den som drabbats av någon sjukdom och för den som är anhörig.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

kerstinjo
2013-12-31 11:45
#6

Jag hade en toppenkurator vid min första cancersjukdom och hon var verkligen guld värd för mig.

Men bångstyrig som jag är så ville jag absolut inte ha någon kurator först. Vad skulle hon kunna göra som inte jag kunde själv?

Men jag minns med glädje alla samtal vi hade och de handlade för det mesta inte Om Cancer utan om allt annat mellan himmel och jord. Hundar, gräsklippare o Gud vet allt!

Nu är hon inte längre kvar, men jag har fått en manlig som jag endast har talat med per telefon än så länge. Men självklart ska jag ge honom en chans. Och han mig! För jag är inte lätt att komma inpå livet.

Och som Mia o Lena skriver; man kan genom kuratorn få olika bidrag för t.ex. en kurortsvistelse. Någon som jag ska satsa på till våren. Mössebergs vackra kurort!

 Kerstin 

 

Annons:
vallhund
2013-12-31 20:26
#7

Titeln finns oxå i musee världen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kurator_%28museum%29

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Upp till toppen
Annons: