Bearbeta

Bildterapi

2009-09-23 23:53 #0 av: Lena1971

Den som varit igenom en kris av något slag kan behöva hjälp att bearbeta den för att komma tillbaka till livet. En terapiform jag personligen kan rekommendera är bildterapi. Här svarar Anette Faringer på varför det är så effektivt.

Jag fick ställa några frågor om terapiformen till Anette Faringer, dipl bildterapeut, från Bildterapi Centrum i Stockholm. Det här är hennes förklaring av hur bildterapi verkar.

Hur fungerar bildterapi jämfört med "vanlig" pyskoterapi?

Bildterapi/bildpyskoterapi är en behandlingsform som kombinerar bildskapande och terapeutiska samtal. Som i all psykoterapi är samspelet och relationen viktig.Bildterapi

I bildterapi ingår bilden som en levande part i samarbetet. Det svåra som inte går att sätta ord på blir synligt i bilden. Omedvetna känslor kommer till uttryck och bearbetas i en kreativ dialog. Ord och insikter kommer när känslan blir medveten. Bildskapande i en terapeutisk situation främjar hälsa och har en mängd andra positiva effekter.

År 2007 kom tre svenska doktorsavhandlingar, bl.a en viktig studie på kvinnor med bröstcancer.

Om jag är totalt ointresserad av konst, aldrig tittar på bilder, inte äger några tavlor, kan bildterapi ändå fungera för mig?

Absolut! I bildterapi är i första hand höger hjärnhalva aktiv. Där sitter vår förmåga att skapa "images" och se i bilder - vi behöver exempelvis inte lära oss att drömma på natten, det sker av sig självt. Samma i bildterapi, förmågan att spontant gestalta känslor i symboliska bilder är en naturlig och viktig del av den läkande processen.

Om jag tvärtom arbetar mycket med bild till vardags, kan min invanda bildtolkning ställa sig i  vägen?

Det går i så fall snabbt över. Som bildterapeut har jag ett icke-tolkande förhållningssätt. Jag ställer frågor kring bilden som fördjupar bildprocessen, och hjälper klienten att förutsättningslöst utforska sin personliga symbolik.

Med tanke på sajtens ämne, vid vilken fas i krishantering kan bildterapi börja göra nytta?

Det viktigaste är att det finns praktisk möjlighet till kontinuitet i processen. Därför är det individuellt. Ofta uppstår behovet att ta hand om de känslomässiga reaktionerna i samband med att "teknisk" behandling är avslutad. En cancerdiagnos kan väcka upp gamla obearbetade känslor från tidigare i livet, så det är därför individuellt när det passar bäst.

Bildterapi är effektiv i all krishantering.

Sammanfattningsvis -

Att uttrycka sig i bild tar fram både medvetna och omedvetna känslor, gör dem konkreta och lyfter fram det som behöver bearbetas och läkas. Bildterapi ger en känsla av ökad energi och välmående, stärker självkänslan, ökar självkännedomen och ger förbättrad förmåga att hantera sjukdom, relationer och problem.

dans.jpg

Det finns mer att läsa om bildterapi på Anette Faringers hemsidor:
www.bildterapicentrum.se och
www. bildterapeut.se.
Anette når man på telefon 08-759 09 80 eller anette@bildterapeut.se.

CTRF sponsrar bildterapeutisk behandling hos Anette, vilket innebär att den som drabbats kan söka bidrag hos CTRF, och enda kostnaden är medlemsavgiften till CTRF. Mer info på hemsidan!

Anmäl
2009-09-24 00:38 #1 av: Lena1971
bildterapi-och-sorgbearbetning.pdf

I oktober finns möjlighet att höra ett föredrag om sorgbearbetning med hjälp av bildterapi. Charlotte Alfvin berättar om hur hon förlorade sin make i flodvågen 2004.

Föredragen hålls på Bildterapicentrum, Luntmakargatan 67 i Stockholm.

Mer info i den bifogade pdf:n!

Anmäl
2010-01-18 14:56 #2 av: Lena1971

Soulpainting med chakratema hos Anette Faringer i Stockholm. Glad

Anmäl
2010-03-07 09:32 #3 av: Lena1971

Delkurs 5 i soulpainting, Halschakrat - centrum för kreativitet och sanning, själens kreativa uttryck.

Lördag 27 mars i Stockholm.

Anmäl
2010-08-15 13:29 #4 av: Lena1971
a5-soulpainting.pdf

Nu är det nystart på Soulpainting hos Faringer. För er som bor i Stockholm eller vill göra en resa hit kan det säkert vara intressant!

Jag bifogar en pdf med mer information.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.