2009-09-11 14:17 #0 av: Lena1971

Om man fått lymfkörtlar eller lymfbanor skadade eller borttagna riskerar man att utveckla lymfödem. Lymfödem är ovanligt, både i sin medfödda och sin förvärvade form. Får man en tidig diagnos är det mycket hanterbart.

Lymfsystemet i kroppen har viktiga uppgifter i immunförsvaret. Lymfbanorna har hand om att transportera bort virus, bakterier, gifter mm från kroppen. De förs till lymfknutor, eller lymfkörtlar, där bl.a antikroppar tillverkas.

Eftersom cancer i första hand sprids via lymfbanorna är det vanlLymphatic_system.pngigt att man får en eller flera lymfknutor bortopererade. Det kan påverka transporten av vätska så att man får vätskesamling i lymfbanorna, och då kan man utveckla ödem (uttalas ödém).

Ödem innebär svullnad i vävnaderna p.g.a vätskesamling. Går det långt kan det utvecklas till elefantiasis. I lindrigare fall riskerar man infektioner som rosfeber. Fångar man upp lymfödem tidigt behöver det inte påverka ens liv över huvud taget.

Bilden kommer från Wikipedia.

Förebygga för riskgrupper

Vet du med dig att du tillhör en riskgrupp, t.ex för att du fått lymfknutor bortopererade, akta den kroppsdel som är utsatt lite extra. Saknar du lymfknutor i höger armhåla, ta lite extra hand om din högerarm.

Det här är goda råd för dig som tillhör en riskgrupp:

  • Använd handskar vid trädgårdsarbete och diskning, städning.
  • Använd någon kräm som återfuktar huden.
  • Torka riktigt torrt efter bad och dusch.
  • Var noga med att göra små sår rena.
  • Använd rakhyvel försiktigt (och kanske tillsammans med antiseptiskt raklödder).
  • Se upp med värme, både bastuvärme och stark sol.

Tecken

Det här är tecknen på att du håller på att utveckla lymfödem:

  • En känsla av tyngd och att det spänner i kroppsdelen

  • Domningar

  • Det bildas märken på huden efter kläder och smycken

  • En svullnad som kommer och går

Får du symtom är det viktigt att komma till en lymfterapeut snarast! Ju tidigare man får rätt diagnos, desto mindre problem får man av sitt lymfödem. Du kan söka hjälp antingen via din vårdcentral, via sjukgymnast eller via SÖF.

Massage

På en del ställen får man råd om att undvika massage om man har lymfödem. Men på Mösseberg fick jag lära mig att det går visst att ge massage, och det är väldigt enkelt att lära sig hur. Den massör som vill lära sig kan ringa till kurorten och få 15 minuters telefonundervisning. Sen är det fritt fram!

 

Här kan du läsa mer om lymfödem:
Svenska Ödemförbundets hemsida
Vårdguiden om lymfödem
18 råd för dig som har lymfödem
Wikipedia om ödem
Wikipedia om lymfsystemet