Behandla

Cellgifter

2009-08-30 21:50 #0 av: Lena1971

Den som ska få kemoterapi får mycket råd och information från sjukvården, främst från onkologsjuksköterska. Här tänkte jag samla bra råd och tips, som jag plockat på mig.

Det finns en herrans massa biverkningar man kan drabbas av vid cytostatikabehandling. De flesta får man hjälp att mota redan innan kurerna börjar. Det kan vara hjälpmedel eller mediciner av olika slag: Peruk från landstinget, antiemetika, mediciner som stärker immunförsvaret eller hjälper till att hålla magen i trim, mm.

Den som ska få kemoterapi får en genomgång av vilka biverkningar man kan förvänta sig eller riskera med en specifik behandling. Det är ett gott råd att ta med någon till det mötet! Är man i chocktillstånd kan det fortfarande vara svårt att ta in information.

Jag fick själv FEC-kurer mot min bröstcancer, men många av biverkningarna är desamma vid olika cellgifter. Så man kan ha nytta av den här genomgången även om man ska få annan kemoterapi.

Checklista inför cytostatika

Det här är en lista över saker som kan behövas förutom de mediciner och andra hjälpmedel man får utskrivna i samband med cellgifter. Hjälp gärna till med att fylla på listan! Jag tipsar i första hand om de saker jag själv hade nytta av.

Först och främst, eftersom cellgifter tar kol på snabbväxande celler, så kommer kroppens alla slemhinnor att påverkas. Därför kan du behöva

 • Nozoil, apotekets olja för torra slemhinnor i näsan
 • Sugtabletter för salivproduktion
 • Fluorskölj för att skydda tänderna
 • Glidmedel för att behålla samlivet
 • Hudkräm
 • Olja till både hud och naglar
 • Aftamed, gel till munnen vid blåsor eller påverkat tandkött

Illamående är en vanlig biverkning. Bra tillbehör för att dämpa illamåendet och kunna äta är

 • Fastedrycker
 • Åksjukeband
 • Ingefära (dämpar illamående och stärker immunförsvaret enligt kinesisk medicin)
 • Skräpmat... Jo, jag har hört det från så många, allt de kan äta är pizza och hamburgare. Ingen hälsomat , men kan vara värt att ha hemma!

Sen finns det andra biverkningar, mer eller mindre vanliga. Smärtor i leder, domningar, minnesproblem... Så för övrigt kanske du behöver

 • Värktabletter
 • Gingko (kinesisk medicin som ska stärka minnet, fråga läkare först! Eller använd det när kurerna är över)
 • Viagra, för den som vill behålla samlivet
 • Nagelbandscreme och nagelstärkare, hjälper om det finns risk för att tappa naglar

Också några avslutande kom-ihåg:

Ingen peeling! Huden är för känslig!
Ingen alkohol dagarna före och efter en kur! Levern processar alkohol i första hand, så dricker du alkohol kan du få alldeles för hög dos cellgifter.
Undvik favoriträtter! Smak och lukt kan förändras, så du riskerar att få avsmak för den mat du tycker bäst om. Dessutom finns det risk för att betinga illamående till favoritmaten.

För att mota tröttheten som kan infinna sig, och för att hålla hjärnan igång, motionera så mycket du orkar! Vare sig det är långa skogspromenader eller att gå i trappen en våning, varje lilla gör sitt till.

Kom också ihåg att tala om vilka biverkningar som dyker upp, vare sig de är förutspådda eller inte. Många går att göra något åt!

Lycka till!
//Lena

 

Mer läsning:
Cancerfonden om cytostatikabehandling
Wikipedia om cytostatika
Engelska wikipedia om cytostatika

Anmäl
2009-08-31 19:40 #1 av: [mia-38]

Bra artikel.
Mycket läsvärt och mycket bra info.
Ska meddela mina föräldrar om detta. Skrattande

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-08-31 19:47 #2 av: Lena1971

Tack Mia!

Jag kom på ett råd till jag fick, om att undvika favoriträtter under behandlingen.

Det låter ju bakvänt, när man slåss mot dålig aptit... Men man kan få total avsmak för det man äter under behandlingstiden, så det är faktiskt ett bra råd!

Anmäl
2009-08-31 19:49 #3 av: [mia-38]

Ahaaa..det ska jag tala om för pappa då. Han älskar raggmunkar..så det ska han inte äta då.

Tack för tipset. Skrattande

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-08-31 20:18 #4 av: Mads

Mycket av det man äter och överhuvudtaget upplever brukar många patienter som jag har förstått det gärna undvika när det väl är klara med behandlingen då det påminner om just alla behandlingar och sjukhusvistelser.

Bra artikel Lena !

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2009-08-31 20:29 #5 av: Lena1971

Tack Mads!

Anmäl
2009-10-08 16:15 #6 av: santana63

Tack för en massa goda råd här vid cellgiftbehanling.har själv precis börjat på de o averkat en gång. Ingefära försäker ja få i mig så mycket ja kan då ja sen tidigare visste att de är bra mot mycket. I dag blev ja lite orolig efter samtalet med sjukan, mina vita blodkroppar var låga vid provet i tisdags, troligvis för att ja låg dålig i söndags med feber o illamående. fick min första behanling Tisdag förra veckan o hade ju mått bra fram tills Söndag. Idag mår ja precis som vanligt, men klart ja blr orolig dåde ringer o frågar om ja har feber o hur ja mår. Bra svara ja skulle ja inte det ? Ska i allafall ta nya prover i morgon.

Anmäl
2009-10-08 16:23 #7 av: Lena1971

Hej Santana!

Jag antar att du känner igen en del av råden. De flesta kommer från min onkologsjuksköterska, som gick igenom ordentligt allt jag kunde vänta mig av behandlingen.

Hur många behandlingar ska du få, och hur ofta?

Jag hade också för låga värden för att få nästa kur ett par gånger. Men det var bara att vänta några dar, så hade de gått upp igen.

Och min sjuksköterska sa att det var ett gott tecken: Om du är känslig för cytostatikan, då är cancercellerna också känsliga för den!

Glad

Anmäl
2009-10-08 16:26 #8 av: [mia-38]

Santana.
Man kan bli dålig efter behandligen. Känna sej trött och vara illamående.
Jag har själv ingen erfarenhet av detta men hör ganska mycket av min pappa.

Ger dej en varm kram

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-10-08 19:46 #9 av: Mads

#6 Hej Santana,

Det är väldigt vanligt att man 1-2 veckor efter sin behandling dalar i sina blodvärden och blir mer infektionskänslig. Dessa perioder kan man som lättare få en infektion, man kan få feber och må sämre än vanligt, man kan också få ett lägre blodvärde och i vissa fall behöva en blodtransfusion. Om man går ner för mycket i sina värden blir man inlagd och vad man kallar blåisolerad, dvs man blir isolerad på sitt rum så att man inte ska kunna drabbas av infektion av någon och så får man behandling för sina låga värden. Detta är jättevanligt och drabbar många som genomgår cellgiftsbehandling. Hoppas att du mår okej.

Kram Madde

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2010-07-24 16:59 #10 av: Lena1971

Eftersom man kan få problem med torr hud vid cytostatika passar jag på att tipsa om en artikel om olivolja som finns inne på Alternativa behandlingar iFokus. Olivolja verkar vara suveränt bra för huden. Kanske p.g.a sitt innehåll av antioxidanter?

Visste ni att man t.o.m kan använda olivolja i stället för tvål om man har känslig hy? Det gjorde faktiskt redan de gamla grekerna. De smorde in sig i olivolja och skrapade av den igen, så höll de hygienen. Man kan förstås duscha av oljan i stället... Flört 

Anmäl
2010-09-08 09:56 #11 av: AusaBausa

ngn som varit med om att man får JÄTTE mkt smärtor så man knappt står ut och inga mediciner hjälper???

Anmäl
2010-09-12 14:06 #12 av: Lena1971

Inte jag, som tur är.

Är det smärtor från kemon?

Anmäl
2010-09-12 23:24 #13 av: AusaBausa

ja de tror det ELLER är det cancern ingen kan svara rakt av vad det är...jag är rädd att det är cancern som spridit sig

Anmäl
2010-12-10 00:53 #14 av: miiro32

 

jag hade såna hemska smärtor, kunde inte sluta gråta. Jag fick smärtorna 3 dagen efter första behandlingen. Vid andra behandlingen så sa min läkare att vi skulle trappa ner betapreden stegvis. De hjälpte hade inte så ont kunde hantera smärtan då.

Anmäl
2010-12-10 02:08 #15 av: Fridaybrew

Bad om morfinspruta för jag hade ont, dock tar de god tid på sig innan man fick sprutan. Men efter lite snack med läkaren så fick jag det jag behövde. Sen gick smärtan den värsta över så jag kunde jämna ut den med egna morfintabletter hemma och sen fasa ut det helt dagaran efter. vad det berodde på vet vi inte tänker inte gräva mer i det heller , sånt som händer bara, det gick över så tycker det är chill. Praktiskt att ha ett lager morfin hemma för utifallatt saker som kan hända. Tycker nästan alla ska ha det lol.

Anmäl
2010-12-10 13:59 #16 av: Agilis

Jag hade också hemska smärtor, men bara under den sista kuren innan transplantationen. Min mage pajade helt och jag kunde varken äta eller dricka i två veckor. Hade kramper somgjorde att jag låg i fosterställning och skrek in i kudden. Jag fick morfindropp för detta och det tog udden av kramperna. Det räckte för att jag skulle "överleva". Man får tänka att varje minut räknas som en minut närmare att man ska må bättre igen.

Ett tips som jag fick (alldeles för sent) var att man bestämmer sig för att raka av håret när det väl börjar falla av sig själv, så ska man alltid lämna kvar några mm. Annars blir det svårt för hårsäckarna att ramla ut och man får infektioner när det döda håret inte kan falla av. Det var det ingen som hade berättat för mig.

Anmäl
2010-12-13 14:31 #17 av: Lena1971

Det är visst inte ovanligt att få smärtor under kemon. Det låter som att alla fick hjälp med smärtlindring?

#16 Jag har inte heller hört att man inte ska raka huvudet. Jag tog bort allt hår när det började falla, men jag råkade inte ut för hårsäcksinflammationer som tur var. Jag fick utslag i hårbottnen från kortisonet i stället... Men det var en bisak i sammanhanget!

Anmäl
2010-12-16 01:40 #18 av: rebelme

en liten dum fråga kanske. men vad är cellgift egentligen? mormor skulle få sin första behandling för den här tumören i måndags.

Anmäl
2010-12-16 13:57 #19 av: Lena1971

Cellgifter dödar de celler i kroppen som växer till snabbast. Det låter väldigt brutalt, och det är det egentligen också. Cancerceller växer ju snabbast, men kemon (=kemoterapi, cytostatika eller cellgift) kan inte skilja ut cancerceller, utan dödar andra snabbväxande celler också. Det är därför man tappar håret t.ex. Hårets celler delar sig också väldigt snabbt.

Var det tillräckligt svar, eller vill du veta mer?

Anmäl
2010-12-16 22:39 #20 av: rebelme

19 okay nää de räcker fick ett hum om va de igentligen är  :) tack!

Anmäl
2010-12-19 12:36 #21 av: [mia-38]

Min pappa fick cytostatika i form av enbart skolmedicin innan. han ble så dålig av den. Trött och mådde illa.

Nu får han en blandning av en Japansk behandlig + skolmedicin i den nya cytostatikan. Han mår bättre av den, blir bara lite trött. Men nu tappar han håret.
Men det tycker han är skit samma. Huvudsaken är att han mår bättre av den nya.

Han ser inte sjuk ut längre och han säger själv att han mår bättre.
Han blir bara så andfådd.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2011-07-05 13:12 #22 av: Lena1971

Puttar upp den här artikeln. Glad

Anmäl
2011-07-07 00:35 #23 av: Banankaka320

McDonalds mat har räddat min hunger i stan :D Kan inte äta något annat utan att vilja spy eller springa till toaletten.

Däremot har jag druckit alkohol och inte märkt någon skillnad och doktorn sa inget om att jag inte fick ... jag var helt normal både under och efter jag druckit. (Allstå aldrig något illamående, ingen bakfylla osv.)

Däremot mitt hår!! Har blivit jättetunhårig och tappar stora hårbollar varje morgon, och jag ska inte tappa allt hår för det är inte så hög dos eller sådan medicin. Så såna tabletter med vitaminer för håret rekomenderar jag, vet inte om det fungerar under kur men det känns liiite bättre allafall. (Kanske psykiskt bara ...)


Anmäl
2011-07-07 05:34 #24 av: Fridaybrew

Psykiskt är viktigt, så även om kosttillskottet för håret inte är helt 100% så fungerar det genom att du känner dig bättre. Äter du cellgifter eller får du behandling på sjukhuset? För på sjukhuset så finns det kylhätta för att minimera påverkan på håret.  Häromsistens jag var inne fick jag dela rum med en kvinna som hade kylhandskar på för att "rädda" naglarna från att ramla av pga behandlingen. Stackaren var så kall, och frusen.

Själv låter jag bli alkohol nästan helt men kan kan smutta några klunkar om det bjuds och jag mår bra. Anledningen till att jag låter bli är att det är svårt att veta när man kommer må dåligt eller ha ont och behöver ta till medicinering som inte är kompatibel med alkohol. Vilket leder till att jag tål alkohol sämre och sämre vilket gör mig till en billig dejt =)

En cider sen är jag klart snurrig så en helkväll för mig är 2 cider 4,5% lol. Dricker jag så mycket så låter jag bli mediciner som krockar, får man ont så får man härda ut det ett par timmar (ju längre desto bättre). Därför tycker jag det är tryggare och trevligare att låta bli alkoholen helt. Sen att man kan vara den som kör folk hem gör ju inte saken sämre =)

 

Anmäl
2011-07-07 11:49 #25 av: Banankaka320

Tar cellgifter hemma, för morbus chron = Kronisk tarmsjukdom


Anmäl
2011-07-11 14:11 #26 av: feeorin

Jag går på cytostatika för bröstcancer o har fått två omgångar Taxotere. Ska ha en till och sedan 3 x FEC. Lite nya tips från mig är:

Aftamed gele mot blåsor i munnen/på tungan (hjälper inom några sekunder)

Cordosyl gele vid blödande tandkött/munslemhinnor

Om man har torsk i mun/svalg så finns ett par gamla huskurer  -  skölj med bikarbonat (1 tsk bikabonat löses i 1 dl vatten) och tugga på färska lingon.

Förutom Nosoil så finns nu Otricare för att hålla nässlemhinnorna i form, den innehåller aloe vera +saltvatten

 

 

Anmäl
2011-08-06 10:41 #27 av: maggan47

ska börja min cellgiftbeandling mot bröstcancer 18 augusti, och tar tacksamt emot råd, eller rättare sagt, ska träffa onkologen 18 augusti för behandlingsplan. Går på Karolinska i Stockholm

Maggan47

Anmäl
2011-08-08 14:30 #28 av: Lena1971

De kommer att gå igenom allt ordentligt med dig, Maggan, och (antar jag) ge dig en kontaktsköterska som du kan ringa och ställa frågor till. Och naturligtvis svarar vi här på sajten också efter bästa förmåga!

Är det FEC-kur du ska få, eller något annat?

Hur som helst, lycka till med allt! Glad

Anmäl
2011-08-08 14:32 #29 av: Lena1971

#26 TAck Feeorin för bra tips! Jag ska plocka upp dem i artikeln när min dator hämtat sig från kraschar och virus och blir lite samarbetsvillig igen.

Anmäl
2011-08-08 16:05 #30 av: feeorin

Ytterligare ett tips - använd nagelbandscreme och nagelstärkare (som man penslar på naglarna) varje dag när ni får Taxotere! Finns på apotek och på Kicks etc. Det motverkar missfärgning och i värsta fall att naglarna lossnar. Tipset fick jag av onkologsköterska och jag har nu passerat mina trre Taxoterebehandlingar utan nagelproblem.......på fredag första FEC-behandlingen!

Anmäl
2011-08-08 18:05 #31 av: Fridaybrew

Finns det risk för nagellossning bör det tillhandahållas kylhandskar under behandlingen.

Anmäl
2011-08-08 21:25 #32 av: feeorin

Jag antar att handskarna åker på om man ser tecken på nagelavlossning?? Onkolog jag träffande för första behandlingen sa att han aldrig varit med om det eller att dom behövt använda handskar (Uppsala).

Jag började med nagelstärkare + kräm på både fingrar och tår en vecka innan första behandling med Taxotere och har klarat mig ifrån missfärgning.

Anmäl
2011-08-08 21:48 #33 av: Fridaybrew

Det beror helt enkelt på att det finns flera olika sorters cellgifter.

Anmäl
2011-08-08 22:23 #34 av: feeorin

Klart det finns! Jag har bara pratat om Taxotere i samband med naglar eftersom det är den sort jag har erfarenhet av.

Anmäl
2011-08-15 21:55 #35 av: Loo

Fick akupunktur av sjukgymnast, mot illa mående. Super bra. Ungefär på samma ställe man sätter seaband, även tens kan fungera på ungefär samma sätt men inte lika bra tyckte jag.

Fråga om någon kan sånt, kan vara värt att prova. Gjorde jätte skillnad för mig.

Anmäl
2011-08-27 00:06 #36 av: Agilis

Hm, ingen har tipsat mig om metoder mot agellossning. Jag har bara fått tappa min ett antal gånger. Det verkade inte vara speciellt prioriterat om jag säger så. Jag har alldrig brytt mig så mycket om tappade naglar och hår, men det var inte kul när jag sparat och sparat naglarna för att göra dem fina till mitt bröllop och så började varenda en rasa av veckan innan vigseln... =/

Anmäl
2011-08-28 23:02 #37 av: maggan47

FEC75 börjar jag med imorgon, nervös är jag, har hämtat ut peruk, som inte känns som jag, men svårt att prova med håret kvar, sedan massa tabletter mot illamående jag ska äta från och med i morgon och en vecka framåt, mycket cortison får jag, ska även få en Piccline inopererad, var tredje vecka blir cellgiftbehandlingen, med provtagningar emellan

Maggan47Obestämd

Anmäl
2011-08-29 15:07 #38 av: Agilis

#37

För mig kändes det mest skönt när behandlingen väl kom igång. Det blir som att ta det första steget mot att bli frisk igen ju, men jag känner igen nervositeten. Förhoppningsvis går det över till känslan av friskhetssteget för dig också, bara du väl kommer igång med alltihop. Lång resa, men mot något väldigt bra!

Kram på dig!

Anmäl
2011-08-29 20:08 #39 av: Lena1971

#36 Jag fick inte heller någon hjälp när mina tånaglar började lossna. Först efter avslutade behandlingar fick jag en grundlig och välbehövlig fotbehandling. Ska du iväg på någon rehabilitering så småningom, Agilis? För då kan du säkert fråga efter extra behandling av händer och fötter.  

#37 FEC-kur fick jag också. FEC75 känner jag inte till, jag hörde aldrig någon siffra på min. Men du har samma tur som jag, att du tappar håret under vinterhalvåret. Det är faktiskt bra, för dels kan man ha mössor, och sjalar i fina knytningar, dels blir peruken inte så varm.

Hur känns det idag, med påbörjad kur?
(Starta gärna en egen tråd om du vill, Maggan!)

Anmäl
2012-06-26 13:09 #40 av: Lena1971

Jag har uppdaterat artikeln lite med tips från tråden. Tack Feeorin!

Ser ni att något bra tips eller någon grundläggande information saknas, säg till!

Anmäl