Behandla

Motion för nybörjare

2009-08-12 22:47 #0 av: Lena1971

Motion är bra för både kropp och själ. Det uppmärksammas mer och mer inom all sorts vård. Läkare har börjat skriva ut träning på recept som en hjälp vid allt från depressioner till hjärt-/kärlsjukdomar.

Vad gäller cancer så finns det rätt mycket forskning om nyttan med motion. 

Det finns studier som visar att kvinnor som tränar intensivt 5 timmar i veckan minskar risken att drabbas av bröstcancer, jämfört med kvinnor som motionerar mindre eller inte alls.

Män som drabbats av prostatacancer ökar chansen att överleva sin cancer om de motionerar en halvtimme om dagen. Mer motion krävs för att slippa få cancer: Män som motionerar en timme per dag minskar risken att sjukna in i prostatacancer med 16%.

 007trappa.jpg

Alla sätt att röra på sig är bra! Promenera, städa hemmet, stå upp på tåget eller bussen... Det behöver inte vara gym och joggingskor!

 Det är heller aldrig för sent att börja träna. Den som tänker börja träna efter 40 års ålder bör göra ett läkarbesök först för att kolla fysiken. Och kom ihåg:  kondition är färskvara. Glöm alla uttalanden om "bra grundkondition". Något sådant finns inte! Har du riktigt bra kondition och slutar träna dröjer det längre innan du når botten jämfört med om du har sämre kondition. Men konditionsbotten ser likadan ut för alla.

Det är därför det alltid är lönt att börja röra på sig, oavsett hur gammal man är. Konditionen ska man hålla igång!Gungstol

 

För den som inte kan röra på sig av någon anledning rekommenderas: gungstol. Att sitta och gunga i en stol är inte alls så passivt som det ser ut. Hjärnan hålls aktiv av rörelserna, så det är mycket lättare att hålla sig vaken i gungstol än i fåtölj. Det är något alla gamla eller sjuka borde få lära sig!

 

Här kan du läsa mer:
om prostatacancer och motion
om bröstcancer och motion
om cancer och BMI
om motion vid hög ålder

Anmäl
2009-08-13 00:17 #1 av: [mia-38]

Detta är just kanske för att min pappa klarar sej ändå ganska bra trots sin magcancer.
Han har mycket god kondtion. Han var alltid ute i skogen och jobbade. Höll kroppen igång helt enkelt.

Hade han vart i dålig kondis tror jag inte han hade klarat sej så bra.
Så visst stämmer detta.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2010-03-25 12:26 #2 av: Lena1971

Lite extra motivation för oss som behöver det...

Oskyldig

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.