Annons:
Etikettförebygga
Läst 29941 ggr
Lena1971
7/28/09, 12:38 PM

Fytoöstrogener

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vissa former av cancer är tio gånger vanligare i västvärlden jämfört med Sydostasien. Det har kopplats till vegetarisk kost, men först när en andra östrogenreceptor hittats har man börjat förstå varför.

Man har länge vetat att vissa cancersorter är ovanligare i Sydostasien än i västvärlden. Det gäller framför allt bröstcancer, prostatacancer och kolorektal cancer, dvs cancer i änd- och tjocktarm. Det är de tre vanligaste cancerformerna, och de är tio gånger vanligare hos oss. Undantaget är Japan, där dessa former av cancer under senare år blivit lika vanliga som hos oss.

Man har kopplat det till kosten. I Sydostasien äter man betydligt mer vegetarisk kost, mestadels baserad på sojabönan. Det är också sedan japaner börjat äta mer västerländsk kost som cancersjukdomar tagit fart i Japan. Paradoxen har varit att sojabönor är rika på fytoöstrogener, och östrogen, vet man, kan vara cancerframkallande.

Ny östrogenreceptor

1995 upptäckte ett forskarteam i Uppsala lett av Jan-Åke Andersson, professor i medicinsk näringslära, en ny östrogenreceptor. En första östrogenreceptor upptäcktes redan på 50-talet. De båda receptorerna döptes till ER-alfa och ER-beta. (ER från engelskans 'estrogen receptor'.)

Hormoner och receptorer

Hormoner - östrogen och fytosöstrogen, testosteron m.fl - gör ingenting i kroppen förrän de tagits upp av en receptor. Receptorn har heller ingen funktion så länge den är tom. Hur ett hormon fungerar i kroppen bestäms av receptorn det tas upp av. Alla hormon har "egna" receptorer, så östrogen tas inte upp av en testosteronreceptor t.ex.

Östrogen som tas upp av ER-alfa har den positiva effekten att bröstens mjölkkörtlar växer till. Det är alltså en nödvändig receptor vid amning. Men den sätter också igång celldelning generellt, och när ER-alfa fylls på med östrogen ökar alltså risken för cancer.

När däremot ER-beta fylls på med östrogen, så ser man en lång rad positiva effekter. Den ger ett skydd mot cancer genom att sakta ner celldelning och stimulera celldöd, den har effekt på ledgångsreumatism, den hjälper slemhinnorna, och har positiva effekter på immunförsvaret. Idealet är att hålla ER-beta påfylld, men inte ER-alfa.

Här kommer fytoöstrogenerna in. Fytoöstrogener, som är ett östrogen från växtriket, binder 100 gånger bättre till ER-beta än ER-alfa. Att äta en vegetarisk kost, eller åtminstone vegetariskt protein, gör alltså att man fyller på kroppen med goda hormoner.

Idag leder Jan-Åke Andersson och Novumforskaren Margareta Warner en forskargrupp som letar nya tillämpningar för ER-beta-agonister. Förutom ovannämnda talar de bl.a om godartad prostataförstoring och ägglossningsrubbningar.

Demoartikel 2

Tänk på…

  1. Den som äter hälsokostpreparat som innehåller fytoöstrogen ska se upp med halten! Vissa hälsokostaffärer säljer fytoöstrogenpreparat som ska ge kvinnor större bröst. Det de preparaten gör är att tanka ER-beta full, så att ER-alfa till sist fylls på och brösten växer till. Och då var det slut med de positiva effekterna av fytoöstrogenet. Den som får i sig fytoöstrogen via kosten behöver aldrig vara rädd att "överdosera" på det sättet.

  2. Det finns lite forskning om hur fytoöstrogen påverkar den som redan drabbats av östrogenberoende cancer. Det finns INGEN rekommendation att kvinnor som fått cancer ska gå över till vegetarisk kost.

 Läs mer här:
Margareta Warner om ER-beta
Jan-Åke Andersson om ER-beta
Prostatacancer och fytoöstrogen 
Om sojabönan


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
Lena1971
8/3/09, 3:37 AM
#1

Behövs inspiration till att lära sig älska sojabönor? Flört

Då finns det en artikel om tofu inne på vegetariskt i fokus. Utmärkt till att ersätta kött i de flesta rätter, om man lär sig hantera det rätt!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

AnneN
8/3/09, 4:33 PM
#2

Så en vegetarisk kost kan vara bra för att undvika cancer?

vet man vad i den icke vegetariska kosten som kan vara orsaken till cancern? (tex rött kött, fisk, fett? osv?)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Lena1971
8/4/09, 12:16 AM
#3

Jag är inte säker,  men jag tror det är fytoöstrogenerna som är boten. Alltså, det är inte det att kött innehåller dåliga ämnen, utan att vegetariskt innehåller bra saker.

Jo, en sak, äter man rött kött så ska vilt vara bättre än tamboskap. Sen kan man ju fråga sig varför? Är det våra dåliga uppfödningsmetoder? Dålig kost åt djuren?


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

AnneN
8/4/09, 12:17 AM
#4

#3 okej, tack för svar Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

SusanneStromstedt
8/4/09, 6:32 PM
#5

Nu vill jag protestera lite…

Min f.d svärmor var vegetarian. Hon åt bara grönt . Hon dog av bröstcancer, så jag tror inte att det stämmer riktigt.

Lena1971
8/4/09, 11:44 PM
#6

Det är bra Susanne, att du vågar ifrågasätta! Glad 

Vegetarisk kost ger inget hundraprocentigt skydd. Men här hos oss drabbas ungefär en kvinna av tio av bröstcancer, en man på tio av prostatacancer, och en människa av tio får kolorektal cancer.

I Syostasien är motsvarande siffror en på hundra… Det är stor skillnad, men det är ingen garanti!

Det är lite som de som röker från att de är 12 tills de dör vid 90 års ålder, utan lungcancer, utan kol, utan hjärt-/kärlsjukdomar… De är inget bevis för att rökning är ofarligt.

När det blir personligt betyder statistik ingenting.


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Annons:
Lena1971
10/24/09, 12:13 AM
#7

Mer inspiration till att äta sojabönor m.m kan man också få på Vegan.iFokus!


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Sarah
12/6/09, 10:19 PM
#8

men nej nej, den ligger ju på vegetariskt i fokus ;)

Lena1971
12/7/09, 2:17 PM
#9

#8 Du menar din artikel om sojabönan? Den la jag en länk till längst i artikeln!

Men Vegetariskt iFokus är förstås också en väldigt inspirerande sida för den som vill bli vegetarian eller bara luckra upp köttätandet lite. Tungan ute

(Sarah, länken i din autosignatur fungerar inte!)


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Sarah
12/7/09, 5:46 PM
Lena1971
2/18/10, 3:03 PM
#11

Jag länkar till en artikel i DN om vikten av att äta hormoner.

I korthet handlar artikeln om att de kvinnor som inte äter extra hormoner efter klimakteriet visserligen klarar sig ifrån östrogenrelaterad cancer, men deras livskvalitet är sämre, och som grupp har de kortare livslängd.

Så med alla risker ser det ut som att hormontillskott har fler fördelar än nackdelar. Eller vad tror ni?


Mvh Lena
Sajtvärd på
Cancer iFokus

Upp till toppen
Annons: