Behandla

Problem vid strålbehandling

2012-09-21 10:45 #0 av: [mia-38]

Här kommer jag att ta upp de problem man kan få som patient vid strålbehandlingar. Vilka olika biverkningar kroppen kan få.

*Hudreaktioner
Dessa biverkningar brukar uppstå en till två veckor efter det att behandlingen inletts.
De reaktioner som kan uppstå i huden är: rodnad, vätskade blemmor och sår. Huden är mest utsatt där den är tunn.

*Slemhinnereaktioner
Slemhinnans eptiel har en hög cellomsättning vilket gör att slemhinnor är särkilt utsatta när de ingår i strålfältet.
Mun och svalg - Man kan bli röd och svullen och det kan bildas sår.
God munhygien är mycket viktigt.
En del patienter kan ha sånna smärtor att de får svårt att äta. Man kan även få en magsond om det är riktigt illa.
Det är vanligt att man får smakförändringar och även muntorrhet.

*Urinvägar
Patienten kan få täta trängningar och sveda eller en tryckkänsla.

*Mage-tarm
Här kan diarré och gasbildning uppstå eftersom det är i tunntarmen all vätska sugs upp.
Man kan få sår runt ändtarmsöppningen.
Patienten kan få koliksmärtor.

*Illamående och kräkningar
Detta kan man få om man får behandling på magsäck eller tarmar.

*Håravfall
Detta kan ske en till två veckor efter en behandling. En del får kala fläckar på huvudet. Det hår som växer tillbaka kan se förändrat ut och en del får aldrig sin hårväxt tillbaka.

*Benmärgsdepression (aplasi)
Denna producerar förstadierna till röda och vita blodkroppar samt blodplättar.
Vid strålbehandling mot ett område med stor del av benmärgsproducerande organ finns det risk för att det leder till ett minskat antal vita blodkroppar, minskat antal trombocyter och minskat antal röda blodkroppar.
Patienten blir därför mer mottaglig för infektioner, känner sej trött och orkeslös och denne får en ökad blödningstendens.

*Fatigue-uttalad trötthet
Detta är en subjektiv upplevelse av utmattning, svaghet, kraftlöshet och koncentrationssvårigheter.

*Sexualiteten-könskörtarnas funktion
Om kvinnans äggstockar strålas kommer hormonproduktionen att upphöra för all framtid.
Strålbehandling mot mannens testiklar kan medföra att produktionen av sädesceller upphör och leder till sterilitet.

*Psykiska reaktioner
Strålbehandling är både psykiskt och fysiskt påfrestande för patienten. Man är orolig för att behandligen inte ska hjälpa, stress och ovisshet är en stor del av detta.

 

Du som har behandlats med just strålning. Har du kännt av något av dessa biverningar?
Berätta gärna om du orkar hur du upplevde dessa och vad sjukvården gjorde för att hjälpa dej.

 

(Källa: Onkologisk Omvårdnad)

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2012-09-21 11:32 #1 av: Maria

Bra artikelGlad

Jag strålades mot huvudet (hjärnan)

De biverkningar jag upplevde var att jag blev väldigt sårig i munnen och fick även svamp i munnen.

Uttalad trötthet. Jag tappade allt hår utom på toppen av huvudet. Såg ut som jag hade en toupé utan något mer hårSkrattande Mitt hår skulle sannolikt aldrig komma tillbaka sa man men idag har jag en rejäl kalufs. Visserligen gråare .

/Maria

 

Anmäl
2012-09-21 11:36 #2 av: [mia-38]

Tack för att du vill dela med dej Maria. Skrattande

Svamp ska visst vara vanligt vid behandlingar.
Pappa hade hela gommen full.

Och att håret blev lockigare än innan är också visst ganska vanligt.
Skönt att du fick tillbaka ditt hår. Annars finns det ju fina peruker man kan ta till.

Kram på dej.Kyss

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2012-09-21 11:44 #3 av: Maria

Jag fick löshår en period. Det klistrades ihop med det som var kvar på toppen och det var faktiskt ganska snyggt så länge det inte blåsteSkrattande

Två andra biverkningar som är kvar är dålig balans. Jag använder krycka när jag ska på stan eller åka kommunalt och när det är mycket "saker" som rör på sig runtomkring som folk, bilar och annat.

Nästa biverkning är dåligt närminne. Har lärt mig att strukturera upp tillvaron. Använder mig av postit, memot på telefonen, almanacka osv. för minsta lilla sak.

Man kan inte svara på om det är en operationsskada eller en skada från strålningen. Man kan ju inte stråla så exakt och tumören låg på ett ganska känsligt område.

Jag har i alla fall börjat vänja mig vid att livet är så här nu.

/Maria

 

Anmäl
2012-09-21 11:49 #4 av: [mia-38]

Ja och biverkningar och bestående men från just operarioner eller behandlingar i hjärnan är väl ganska vanliga?
Det är ju ett så känsligt område som styr hela kroppen.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2012-09-21 11:53 #5 av: Maria

Absolut. Jag är glad att jag överlevde operationenFlört

/Maria

 

Anmäl
2012-09-21 11:56 #6 av: [mia-38]

Det är jag med Maria. Kyss

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2012-09-22 00:27 #7 av: JereMina

Det låter jättejobbigt att måsta genomgå detta när man redan mår dåligt innan Obestämd

Bra artikel, du är duktig FlörtLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-09-29 13:42 #8 av: Brommel

Hej på er alla!! Vilken bra artikel!! Jag strålades p g a stämbandscancer vilket är en mycket sällsynt cancerform och jag varnades för att strålbehandlingen skulle bli mycket tuff. Efter två veckor såg halsen sårig ut och jag smorde in halsen med mjukgörande fuktighetsbevarande kräm men OBS!! efter dagens strålning. Man fick inte smörja sig före behandlingsstunden. Min smak försvann gradvis och var helt borta efter 2-3 veckor. Dessutom fick jag håravfall i nacken vilket jag konstaterade efteråt när det började växa ut en mörkbrun ( jag är inte mörk)  liten tofs där bak. Sedan fick jag infektion i munnen och tungan blev vit och munnen sårig där också smärtor vid födointag blev alltmer påtagliga. I efterhand fick jag också problem med sköldkörteln då jag upptäckte att jag blev sjukligt trött och så småningom gick jag upp 14 kilo på några månader utan anledning ( förutom sköldkörteln). Jag äter numera Levaxin. Trots allt detta ser jag strålningen som förhållandevis human jämfört med de skildringar jag fått från patienter som genomgått cellgiftsbehandling. Ha en trevlig helg !! Det var trevligt att återse er!! Detta forum hade jag stort stöd och glädje av under min behandling!!

Anmäl
2012-09-30 11:40 #9 av: Halvdansken

Min man hade munhålecancer och blev opererad två gånger, och strålad två gånger (6 veckor varje gång) då cancern gått ut i lymfkörtlarna på halsen. Han hade precis samma problem som Brommel med sår, förlorade smaken, huden blev sårig och vätskade sig, svamp i munnen osv. Han gick långa tidet på Fresubin (näringsdricka).

Han fick också sämre salivproduktion eftersom spottkörtlarna låg innanför strålningsområdet. Det påverkar i sin tur mungygienen och tandhälsan, så nu går han till tandläkaren var 3e månad. Hans skägg-hårsäckar brändes bort på vissa ställen, så han måste raka sig oftare, skägget växer i tottar lite här o där, så han ser inte klok ut om han inte håller efter det. Håret i nacken som försvann, kom dock tillbaka, undrar vad skillnaden är?

Effekten av strålningen kom efter ca två veckor och toppade två veckor efter avslutad behandling. (Det är möjligt att detta är olika på olika typer av strålning).

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2012-10-01 12:23 #10 av: Lena1971

Jag hade ju bröstcancer, så jag fick strålning mot höger bröst och armhåla. Jag har sån tur =/ så jag har små bröst, och därmed klarade jag mig undan svåra biverkningar. Jag fick rodnad hud, som vid brännskador, men inte mer. Och sen var mitt bröst vackert solbränt i några år... Tungan ute 

Anmäl
2012-10-01 22:14 #11 av: Brommel

Min hals är rynkig och liknar en kalkonhals men vad gör det? Just det med Fresubin som föda minns jag mycket väl och att två veckor efter strålbehandlingen hade jag som jobbigast: ondast och dessutom en rethosta som gjorde att jag ofta kräktes. Men sedan blev det snabbt bättre!!

Anmäl
2012-10-02 10:58 #12 av: Lena1971

Man är ju så glad att man lever så de skönhetsdefekter man fått får man väl tåla. Lite ledsen är jag ibland att mitt högra bröst är så deformerat av operationen, men det är en världslig sak!

Anmäl
2012-10-04 18:01 #13 av: Brommel

Det finns ingen anledning att vara ledsen över en "kalkonhals" för den dagen jag fick beskedet så hade jag skrikit av lycka om man sagt att enda effekten skulle bli just denna rynkiga hals men att jag skulle överleva. Det känns så skönt och i förrgår hade jag ännu ett lyckat återbesök och allt går som det ska !!!!!

 

Anmäl
2012-10-04 18:17 #14 av: Maria

#13 Åh vad skönt att höraKyssGlad

/Maria

 

Anmäl
2012-10-05 18:36 #15 av: Brommel

TAck kära Bumbleboo Glad

Anmäl
2012-10-05 18:53 #16 av: Lena1971

#13 Verkligen skönt att höra! Glad

Anmäl
2012-10-07 02:23 #17 av: Brommel

TAck snälla Lena1971!! Jag tänker ofta på tiden före strålbehandlingen och att alla sade att den skulle vara så tuff och ta hårt på krafterna. Det jag tänkte då och även nu är att vad som helst bara jag får ta mig igenom. Visst tänkte jag att det här blir tufft och undra vad jag kommer att få vara med om men jag måste säga att så farligt var det inte. Visst hade jag svårt att svälja ett tag p g a svullnad och smärtor och 2 veckor efter strålningen så toppade både smärtor och en rethosta som inte "var av denna världen" men vad gör det om man klarar sig? Än så länge kan jag titulera mig canceröverlevare. Jag minns också vilken glädje och stöd jag hade härinne!!Glad

Anmäl
2013-09-05 10:52 #19 av: kimana


min strålbehandling mot nacken tog slut 31.7 så jag har ännu svårt att äta samt nu märkte jag att på tungan vitt och brunt slem varje morgon, är detta svamp???? Skall man ta bort det med tandborsten? min strålbehandling var 35 gånger mot cancer i basen av tungan, så hade den obekväma masken på mej;( Munnen är torr och får i mej endast soppor och gröt och tappat smaken;((( Drömmer om att få äta, och från TVn kommer det på dagen endast matprogram;( Jag har en magsond, och tar bara en påse per dag med den, så har inte gått upp i vikt fastän tappade -17 kg. Och psyket, det var tufft lipar lätt och orkar lite.

Anmäl
2013-09-05 12:52 #20 av: Maria

#19 Jag fick inte bort min svamp i munnen bara av tandborsten utan jag fick Mycostatin utskrivet vilket hjälpte mig.

Hoppas det blir bättre för dig.

/Maria

 

Anmäl
2013-09-06 11:47 #21 av: kimana


jag glömde nämna svindel, nu är hb 108 och lågt blodtryck så svindel ofta;((((

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.