03 Behandlingar

Vätska i kroppen!

2010-06-01 00:30 #0 av: JILE

Hej , jag har en svåger med cancer och han sväller över magen och nu i benen fullt med vätska. Varför blir det så?

kram Jile

Anmäl
2010-06-01 00:56 #1 av: Fridaybrew

Gissningsvis får han kortison i sin behandling. Man blir svullen och jag tror kroppen samlar på sig vätska i större utsträckning (blir dock osäker för det nämns inte något om det på FASS):
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=74850

Jag utgår förresten att han behandlas iom att en diagnos om cancer har etablerats.

På avdelningen så ser man ibland någon som har lite rosiga kinder och har ett rundare intryck i ansiktet än vad som kroppen skulle tyda på för ansiktsform (klurigt att få till den meningen politiskt korrekt men hoppas andemeningen framgår), de går då ofta på tämligen höga kortisondoser är min uppfattning av att ha hört dialoger sjuksköterska/patienter  som delar rum med mig samt så snackar man patienter emellan.

Är han orolig eller inte helt fullt ut förstår vad det beror på så be honom ringa sin avdelning de svarar säkerligen på hans frågor. Då får han också bättre svar än via här =)   Men forumet är ett bra ställe att börja också, men jag anser att telefonen är effektiv.

Men har du fler funderingar så tveka inte att ställa frågor =)

 

Anmäl
2010-06-01 00:59 #2 av: JILE

#1 ja det kanske han får cortison..men han har tappats på vatten fler ggr. Fast de får bara tappa några liter åt gången. Ville inte fråga för mkt när jag var där, men han vet nog själv varför det blir vätska.

Kram och tack Jile

Anmäl
2010-06-08 11:34 #3 av: Lena1971

#1 Just det, det tog tid innan jag dechiffrerade dina antydningar om ansikts- och kroppsform, men du menar på att kvinnor som får kortison under en längre period börjar se ut som män i ansiktet?

En biverkning som bara stör fåfängan, men nog så otrevlig.

JILE, det måste vara svårt att stå bredvid och inte riktigt veta vad som händer. Jag målar själv upp alla möjliga scenarion när jag inte får veta. Men jag tycker det låter som att de håller koll på din svåger.

Kram!

Anmäl
2010-06-08 16:37 #4 av: Fridaybrew

#3 Jag var otydlig, att man börjar likna män var inte riktigt vad jag menade =/

Det som jag försökte uttrycka var att man ser tjock/överviktig ut i ansiktet men resten av kroppen kan vara smal. Man sväller helt enkelt i ansiktet, säkert på fler ställen men anisktt är det man lägger märke till som utomstående.

Får han så mycket kortison så att han sväller upp ja då bör sjukvården ha rätt bra koll på situationen.

Anmäl
2010-06-08 20:40 #5 av: Lena1971

Ja, det är klart, både män och kvinnor kan bli svullna i ansiktet av kortison. Fast det leder till att kvinnor får mer manliga drag. Tycker jag iaf. Men det kan få stå för mig!

Anmäl
2010-06-08 22:38 #6 av: JILE

#3 ja man får hoppas det...tack för svar.

Anmäl
2010-06-18 17:55 #7 av: Mads

Beroende på vad det är för cancer och var tumören/tumörerna sitter så kan man samla på sig ascitesvätska, dvs vätska i buken. Då kan buken bli så uppspänd att vem som helst kan se höggravid ut. Denna vätska brukar man försöka tappa ut genom ett drän som får sitta flera dagar och det kan komma flera liter. Om man nu har vätska i buken så kan detta då trycka på alla övriga organ i kroppen och det bidrar att kärlen och benen hamnar i stas, därav kan man då även svullna rejält i benen. Detta kan bl.a behandlas med benen i högläge och vätskedrivande läkemedel.

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2010-06-18 23:00 #8 av: JILE

#7 Ja det stämmer, för han har varit in nu för han hade jätteont i magen så vätskan tryckte väl på organen.

De har inte velat tappa mer än 5-6 liter åt gången, men de tappade nog för mkt den sista gången för det blev 11 l.

Han fick dropp efter för det är ju lätt att bli utorkad.

Är det tumörerna som gör att det blir vätska?

Tack för svar,

Jile

Anmäl
2010-06-26 20:57 #9 av: JILE

Ville bara meddela att min svåger blev dåligare och har nu fått sluta igår på midsommarafton. Han fick mer och mer vätska i kroppen och sedan trodde de att något brast.

Vila i frid...inga plågor längre.

Kram Jile

Anmäl
2010-06-26 22:47 #10 av: Lena1971

Jile, jag finner inga ord. Jag beklagar innerligen. Vilken sorglig midsommar!

Jag hoppas att din svåger slapp lida. Och jag önskar dig att du tar dig igenom sorgen så smärtfritt som det bara är möjligt.

Kram!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.