10 Allmänt, övrigt

knöl på halsen!

2011-10-26 00:09 #0 av: JILE

Hej!

Jag tänkte höra om någon vet vad det kan vara för knöl jag fått på halsen mitt på vid strupen. Fick se den igår..känner inget när jag trycker på den men den synns tydligt. Hm.. börjar bli orolig nu, får ta mig till läkaren kanske.

Läste om sköldkörtelcancer..hua..hemskt.

Kram Jile

Anmäl
2011-10-26 00:22 #1 av: [Em_I_Am]

Låter som sköldkörteln tycker jag men LUGN. Den svullnar om den strular utan att det är cancer. Finns flera vanliga orsaker till varför sköldkörteln är förstorad så försöka att inte oroa dig för mycket :)

Anmäl
2011-10-26 09:40 #2 av: JILE

#1 Tack för svar :) ja det kan ju vara mkt olika saker. Knölen sitter lite högre än mitten av halsen och kom så fort.

Fick tid kl 14:40 idag på vårdcentralen så vi får väl se vad de hittar på.

Återkommer senare. Usch man blir orolig, men man kan ju inte göra så mkt heller.

Kram Jile

Anmäl
2011-10-26 19:42 #3 av: [Em_I_Am]

Ja det är klart man blir. Hur har det gått idag?

Kram Emma

Anmäl
2011-10-26 21:55 #4 av: JILE

Hej igen :) ja läkaren kände o gav mig en remiss till cytologin tror jag det hette. De ska väl ta prov ifrån den. Så då ska jag dit nästa vecka på drop in...hoppas det ej gör ont :( fast hon gick ut och kopierade ett papper o sen han jag ej fråga vad hon trodde det kunde vara. Ville inte stå inför alla andra personer i väntrummet och fråga. Lite dåligt av läkaren tycker jag. De sitter ju vända ifrån patienterna idag vid datan.

Kram Jile

Anmäl
2011-10-26 22:33 #5 av: [Em_I_Am]

Ja det va dåligt gjort av läkaren tycker jag. Hon borde förstå att man är orolig o vill veta vad det kan vara. Skönt att du får komma dit redan nästa vecka iaf så du slipper vänta allt för länge. :)

Anmäl
2011-10-27 00:59 #6 av: JereMina

Jile....jag hoppas att det inte är farligt *kramar om*Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-10-27 08:05 #7 av: JILE

#5 Javisst var det dåligt. Ja det är ju skönt att det gick ganska fort med cytologiprovet iallafall. Kram

#6  Tack Jeremina, kramar om dig med.Glad

Anmäl
2011-10-27 13:30 #8 av: Maria

Håller också tummarna för dig.

Förmodligen hade inte läkaren kunnat svara på din fråga i alla fall. Min erfarenhet är att de sällan vill "gissa" utan cytologprovet får utvisa vad det kan vara.

/Maria

 

Anmäl
2011-10-28 07:50 #9 av: JILE

Tack Bumbleboo, jo så är det nog. Jag var ner igår och tog blodprover, och fick prata med läkaren igen för jag ville veta om hon kände ngt över sköldkörteln. Hon hade ej kännt ngt där och knölen kändes mjuk ev fettknöl ,sa hon. Fast nu är det ju cytologiprovet vi får vänta på.

Kram Jile

Anmäl
2011-10-28 09:50 #10 av: [Em_I_Am]

Hoppas du får en trevlig helg trots jobbig väntan på cyt.prov nästa vecka! Jag håller tummarna för fettknöl om man nu får hålla tummarna för någon knöl alls :)

Anmäl
2011-10-28 10:05 #11 av: JILE

Tack #10 ja man får hoppas på det bästa :) trevlig helg själv.

Kram

Anmäl
2011-10-28 15:47 #12 av: Brommel

Jag håller också tummarna för dig och att du snart får höra något i stil med ..."det var bara"...dvs en fettknöl eller något annat lindrigt. Är det inte så att alla halstumörer känns "inåt"? Jag har ju haft stämbandscancer och det kändes absolut inte på utsidan utan jag blev bara hesare och hesare. När det gäller sköldkörteln så borde du få andra symptom och inte en knöl. Jag tror på fettknöl!!!! Kram och  lycka till!!FlörtGlad

Anmäl
2011-10-29 15:20 #13 av: [mia-38]

Jag håller tummarna för att det inte ska vara en cancerknöl.

Kramen till dej och hoppas du trots allt får en bra helg.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2011-10-31 00:07 #14 av: JereMina

Fettknölar kan poppa upp vart som helst, det vet jag. KramLugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-10-31 09:52 #15 av: JILE

Tack alla och jag hoppas så på att ni har rätt. Jag tryckte ju och kände på knölen som sitter strax ovanför adamsäpplet. Blev nog öm för nu känner  jag mig tjock där och vaknade med torrhetskänsla i halsen och konstig. Imorgon ska jag in och ta cytologiprov och hoppas inte det gör ont. Hoppas på fettknöl ...Du Brommel du blev bra i din stämbandscancer? Hur kände du då när du upptäckte den..mest heshet?Kram alla,Jile

Moderator EDIT Skriv inte i fetstil tack!   /Fridaybrew

Anmäl
2011-10-31 20:22 #16 av: Brommel

Hej Jile! Någon knöl kände jag definitivt inte och har heller inte haft knölar som främsta kännetecken för du ska veta att jag smygläste och funderade. Det var hesheten och de sista två åren kan jag minnas en tilltagande rethosta. Men absolut ingen knöl!! Knölar kan man ha lite överallt och jag har en i armhålan och den knölen har jag haft sedan tonåren dvs flera sekel... Jag blev bra i min stämbandscancer och det efter 34 strålningar. Det gjorde ont ett tag och jag fick jästsvamp i halsen och rösten försvann helt MEN nu jobbar jag heltid och går flera mil i veckan med hundarna. Det känns underbart!! Men du får nog dras med din fettknöl för det är jag övertygad om att det är. Har faktiskt inte läst om knölar som symptom och sitter den så ytligt så låter det bra hur som helst.....

Anmäl
2011-11-03 18:08 #17 av: JILE

#16 Hej igen. Tack för ditt svar Brommel, vad skönt att du blev frisk. Tycker man bara läser att alla dör i sin cancer som de får.

Jag var ju till cytologin och skulle ta prov på min knöl, men de hade svårt att hitta den. Jag försökte visa  med mina fingrar ung. var den satt. Jamen då sticker vi där du säger, sa de och tog provet. När vi sedan var nere på stan efteråt och dotter provade kläder, så tittade jag i en spegel och fick se att de tagit prov på fel ställe...fort ringde jag tillbaka för att få tid dagen efter igen och ta om, men det gick ej jag skulle då ha en ny remiss.

Dagen efter ringde jag min läkare som suckade...ja hon suckade när jag ville ha en ny remiss för det blev fel. Hon sa att vi skulle vänta på provsvaret som var fel gjort...hm helt störd var hon. Har ju en remiss till öron, näsa hals så då får man hoppas de lyssnar bättre.

Man vill ju att det skulle bli prov på knölen som man är orolig för.

Ja så ser det ut just nu , bara vänta tills 29 november på öron, näsa hals.

Ja man har ju knölar överallt när man börjar kännaGladBrommel, hoppas som du att det bara är en fettknöl.

Kram Jile

Anmäl
2011-11-06 00:21 #18 av: Brommel

Du får nog bästa besked hos öron näsa hals!! Jag framförde lite kritik mot primärvården när jag var på återbesök. Bemötandet och nonchalansen hos vissa primärvårdsenheter t ex vårdcentraler är ibland otrolig. Vet du om att för två år sedan ringde jag om halsen och då blev jag rekommenderad te med honung? Vad säger du om den?

Jag skickar kramar till dig JILE och hoppas du får ordning på både läkare och dina besked. Att de gör fel får inte drabba dig och de gör nog en CT-röntgen på öron näsa  hals - om det nu behövs.

Kram på dig!!

Anmäl
2011-11-06 11:41 #19 av: Lena1971

#18 Trots mina positiva erfarenheter av vården i Svea rike måste jag hålla med om nonchalansen från vårdcentraler och liknande.

Det kan inte vara lätt att skilja en patient med farlig åkomma från en med ofarlig, för många sjukdomar presenteras med samma diffusa symptom. Men det betyder inte att en läkare bara kan anta att patienterna har lindriga sjukdomar. Följdfrågor, tack!

Rutin är baske mig alltid farligt.

#17 Om de har svårt att hitta knölen nästa gång så får du be om en spegel, så du kan markera den själv eller se efter att de sätter nålen på rätt ställe. Jag hoppas det går bra!

Anmäl
2011-11-19 22:51 #20 av: JILE

Tack Lena och Brommel för era stöttningar :) ja jag väntar nu på öron, näsa hals den 29/11. Får se vad de gör. Fick svar på cytologiprovet att de ej såg ngt, men de tog ju som sagt på fel ställe. Läkaren skrev att hon ej hittade ngn knöl och att även cytologassistenten ej hittade ngn heller. Hon sa till mig läkaren att hon kände och att hon skulle skicka till cytologin en remiss. Ja..ja man måste vara stark och stå på sig. Synd om alla gamla som väntar "snällt" och tror att läkaren ska höra av sig. Man måste vara om sig och kring sig annars glöms det bort. Remiss på min ortopedtid för en fot jag har ont i har jag ej fått än skulle fått i augusti :) men jag orkar ej ringa just nu får först ta tag i det här.

Kram och fortsatt trevlig lördag.

Jile

Anmäl
2011-12-03 14:02 #21 av: JILE

HEJ IGEN, NU VAR JAG PÅ ÖRON-NÄSA HALS ..två läkare en som skulle lära sig. Hon sa samma som min läkare på vc att de ej kunde se knölen, men att det kan vara en cysta som funnits sedan fosterlivet på tungbasen eller vad hon sa. Att om den växer så synns den som en knöl på halsen. Jag frågade om de kunde ta ett prv där jag ser knölen, men det gick ej när hon ej såg ngn knöl.

Ja jag o andra ser den ju och jag kan känna en liten knöl i ,men de tror mig inte läkarna. Klumpen känner jag och därför gickhon  in med slang i näsan för att se ner på stämbanden och halsen . hon kunde se lite svullet men att det skulle ev kunna vara ngn förkylning, men jag har ej varit förkyld.  Ja man känner sig forfarande ej nöjd. Jag skulle vänta tills min man såg knölen och då var den stor nog att operera bort sa hon.

Ja vad ska man göra....

Anmäl
2011-12-03 14:15 #22 av: Maria

Jag tycker nog du ska försöka vara nöjd med beskeden ändå. Du har ändå varit hos en specialist på Öron/näs/hals som tittat med slang på stämband och hals och givit en rimlig förklaring.

Ser läkaren ingen knöl och inte heller känner den så är det nog svårt att ta prov. Även om du känner den själv så är den kanske inte så stor.

/Maria

 

Anmäl
2011-12-05 20:27 #23 av: JILE

#22 Ja fast jag ser ju knölen och min familj med men hon kunde inget säga för hon såg den inte alls fast jag gick till spegeln och försökte visa. Fast då hade de tryckt så mkt så jag var röd och då syndes den inte. Vad är då knölen för ngt...man känner sig inte nöjd.

Jag tänkte ju fråga om ultraljud över men glömde fråga förstås.

Anmäl
2011-12-05 20:46 #24 av: Maria

#23 Precis som läkare sa så kan det vara en cysta. Det kanske kan vara en fettknöl. Det finns en del varianter förutom cancer.

/Maria

 

Anmäl
2011-12-05 20:49 #25 av: JILE

#24 javisst man är väl för orolig, de ska väl veta.

Anmäl
2011-12-07 13:59 #26 av: [Hanzi_91]

Hm, en sak jag tycker är lite konstig är att din läkare inte tagit SKÖLDKÖRTELPROV på dig. För det nämnde du inget om? Har andra blodprover tagits?

Problem med sköldkörteln, t.ex. struma kan ge knölar på halsen, ibland synliga ibland icke synliga! Det kallas knölstruma. Är dem icke synliga kan de ses med hjälp av ultraljud. Jag har struma i familjen nämligen. Nästan alla på pappas sida har haft det. Känslan av en klump i halsen är mycket vanligt vid sköldkörtelbesvär. Jag har själv haft problem med en jobbig klump i halsen.

Tycker du ska be om ett sköldkörtelprov och ultraljud, lite för svag utredning de har gjort om du frågar mig. Lycka till, kram

Anmäl
2011-12-07 17:19 #27 av: JILE

Hej Hanzi! Ja jag tror hon tog det när hon tog proverna. Det stod bara alla prover bra och sedan Hormoner prov S-tyroxin fritt , S-THS vet ej vad det är? Är det sköldkörtelprov?

Jag har läst att man kan ha det ändå även fast provern visar bra?

Ultraljud glömde jag ju säga till om, får väl höra av mig igen.

Just nu förkyld och röd i halsen , och klumpkänslan värre förstås. Kände nyss på knölen för jag tycer den blivit större. Det sitter precis över en ådra som går under huden, kan det var lite åderbråck`?

Anmäl
2011-12-07 20:17 #28 av: Maria

#27 En lymfkörtel som är svullen kanske?

/Maria

 

Anmäl
2011-12-08 23:48 #29 av: JereMina

Jile sitter knölen på den ena sidan och inte mitt på? Om den sitter på ena sidan vänster eller höger spelar ingen roll. Då kan det vara vagusnerven som är lite svullen på ena sidan. Så hade jag för några år sedan och min öronläkare talade om vad det var.

 

Kramar till dig gumman GladLugn och fin Skämtar


Anmäl
2011-12-08 23:51 #30 av: [Hanzi_91]

#27 ja jag tror det är något slags sköldkörtelprov, finns lite olika varianter av det, men känner igen det. Men jag har också för mig att man kan ha problem med det fastän blodprov inte visar något, och knölstruma tror jag verkligen är ett sådant fall!

Men om du nu är förkyld så kan det ju mycket väl vara en svullen lymfkörtel också, jag hoppas att det löser sig!Glad

Anmäl
2011-12-09 20:08 #31 av: JILE

Ja knölen sitter på en ådra precis som går ner över halsen lite svagt. Lite på sida över adasäpplet eller vad man ska säga. Känner en lite kula i den när jag känner. Nej det var ju ingen förkylning utan troligen min mage som slagit bakut. Sveda som slagit upp i strupen så svalget var rött har tagit magsyretabletter nu..har väl varit lite för stressigt.

Ja jag tänkte på knölstruma jag med men läkaren kände ju på halsen.

Vad är vagusnerven Jeremina?

Anmäl
2011-12-09 21:19 #32 av: Maria

#31 Det låter som en ganska ytlig knöl om jag fattar rätt?

/Maria

 

Anmäl
2011-12-11 19:35 #33 av: JILE

#32 ja det är ju det i skinnet nästan.

Anmäl
2011-12-11 19:47 #34 av: Maria

#33 Då kan det rentav vara en slags fettknöl.

/Maria

 

Anmäl
2011-12-11 20:06 #35 av: JILE

#34 ja det kanske är det, man får ju hoppas.

 

Anmäl
2012-01-24 02:23 #36 av: JereMina

Hur har det gått Jile?Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-01-27 16:57 #37 av: Brommel

JILE jag ansluter mig till JereMinas fråga och undrar hur du mår?

Anmäl
2012-02-15 15:13 #38 av: JILE

Hej igen jeremina å Brommel, man blir rörd av att ni tänkt på migKyss jodå det är som vanligt. Har legat lågt med knölen eftersom de säger att de ingen ser. Mina nära och kära ser den ju. Ja man får väl gå igen om den blir större.

Kram Jile

Anmäl
2012-02-15 19:10 #39 av: JereMina

Va fint att du svarade och jag känner och tror att det är nog bara en så kallad fettknöl KRAM Men var uppmärksam!!Lugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-02-17 22:14 #40 av: JILE

#39 Tack Jermeina, är glad att ni vill lyssna på min oro :) ja man får hoppas det. Har väl mycket späck innanför ..hi..hi men som sagt man måste ha koll.

Kram vännenGlad

Ps! Hoppas allt är bra med dig också.

Anmäl
2012-02-18 20:08 #41 av: JereMina

#40 Jo, tack Jile jag mår ganska bra just nu....sköt om dig GladLugn och fin Skämtar


Anmäl
2012-02-19 21:04 #42 av: julklappen

Hejsan, jag hade också en knöl vid halsen, För c:a 1år sen.Den var lite större än en ärta och när man klämde på den så förflyttade den sig liksom.Ena stunden så kunde den vara frampå halsen och sedan var den på sidan för att sedan vara i nacken på mig.Det ömmade lite där den satt men jag lät den vara och efter några veckor så var den borta helt.

Anmäl
2012-02-19 23:34 #43 av: JILE

#41 Tack själv JereminaKyss

#42 Ja det var säkert en fettknöl eller nå´t kanske. Man blir ju orolig när knölar dyker upp som man inte haft.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.