02 Diagnosticera

Svart prick på huden

2014-12-01 12:52 #0 av: [malas]

Hej, jag har upptäckt en svart prick på huden. Osäker på hur pricken sett ut innan, men ganska säker på att de mörknat i färg. Har beställt tid till läkare, men måste vänta över en vecka. Pricken är ca 1 mm, så inte så stort. Men ändå, bör jag vara orolig? Vad gör läkaren på plats, om hen misstänker att det kan vara något? Kan de ta bort genast eller måste man boka ny tid? Snart jul och allt och då måste man säkert vänta ännu längre...

Anmäl
2014-12-01 13:03 #1 av: [cicoccabim]

Det beror lite på- jag har varit med om att de har tagit bort små prickar direkt- men då har jag haft tid på hudkliniken för "prickkoll", andra prickar har jag fått ny tid för, men minns inte hur lång tid det tog till den nya tiden. 

De små prickarna "stämplade" de bort under lokalbedövning, ett litet bandage sattes över och så läkte det ihop på egen hand. De lite större togs bort under lokalbedövning, de fick skäras bort och sys. 

Jag har den typiska hyn för rödhåriga, och har därför extra koll på prickarna. Ingen har varit malign, bara växt snabbare än normalt. 

Anmäl
2014-12-01 13:05 #2 av: [malas]

Ok, tack. Har tid till vanlig husläkare. Prickar och nya födelsemärken får man väl en bra bit upp i 30-årsåldern om jag förstått rätt. Men när det är en så tydligt svart prick blev jag nojig. Fick tid så att de även kan kolla andra märken, för säkerhets skull.

Anmäl
2014-12-02 16:48 #3 av: Maria

Prickar får man hela livet och det känns som om det ökar med åren.

Bra att du ska till läkare.

/Maria

 

Anmäl
2014-12-03 02:02 #4 av: ALPHIRA

Bästa malas. Ärligt talat så tror jag inte att du behöver vara orolig! Har själv haft liknande  ett par prickar som har varit helt enkelt normala och ofarliga pigmentprickar. Min mamma är rödhårig.

Men det är naturligtvis bra om du håller koll på dom om den skulle ändra sig på något sätt. 

Lugna ner dig än så länge/Marjaana

Anmäl
2014-12-03 18:53 #5 av: [malas]

#4 Tack snälla för ditt inlägg. Jag har gått omkring och varit orolig flera dagar, försöker att inte tänka på det men när tanken en gång slagit rot... Jag är själv ganska mörk i hyn (mörk för att vara blek nordbo iaf) och har två svarta prickar på andra ställen på hyn sen tidigare, de har sett lika ut längre. Men den här var ny.

Jobbigt att vänta nästan en vecka till, och sedan åker jag utomlands på semester, så då kommer jag kanske inte att få ny tid att eventuellt åtgärda något förrän veckan efter nyår...

Men tackttacktack, ska verkligen försöka låta bli att oroa mig. Inget att göra åt ändå innan jag varit hos läkaren... 

Anmäl
2014-12-04 02:19 #6 av: ALPHIRA

Sola inte för mycket utomlands, lagom är alltid bäst för alla!Glad

Anmäl
2014-12-04 18:59 #7 av: lissis

Hej, trådstartaren här. Nytt användarnamn...

Jag ska inte till något varmt ställe, så sol blir inget problem. :)

Nu börjar jag dock känna mig extremt hypokondrisk. Började kolla på andra födelsemärken och upptäckte ett som är ojämt i kanterna! Det är väl en vanlig varningssignal? Kan man ha ojämna födelsemärken som inte är farliga??? 

Usch, fick verkligen ångest nu. Tur att jag iaf har läkartid bokat, bara så jobbigt att vänta...

Anmäl
2014-12-04 19:18 #8 av: [cicoccabim]

Från en som har många födelsemärken..... och är rödhårig..... 

De jag har lärt mig att hålla koll på är de prickar som inte ser likadana ut över hela, dvs ser annorlunda ut i mitten, eller som verkar växa eller som har otydlig kant. Oftast är dessa inga problem alls, men man kan hålla extra koll på dem. Många av mina prickar ser sådana ut utan att vara farliga. Om de kliar eller blöder ska de kollas- detta är, har jag förstått, en viktig varningssignal. Jag har många upphöjda prickar, vilket jag var orolig över innan, men som jag har fått förklarat för mig att de nästan alltid är ofarliga. 

Om du har solat mycket innan så kan det vara bra att ha som rutin att kolla prickar en gång om året, och om du upptäcker något som verkar konstigt se till att få tid snabbare. 

Skulle det vara något som verkar konstigt kommer de att skicka dig vidare till specialister.  Hoppas att du kan släppa lite av oron!

Anmäl
2014-12-04 19:27 #9 av: lissis

Man kan alltså ha ojämna märken som inte är farliga? Har aldrig solat speciellt mycket och har bara bränt mig en gång i mitt liv. Det här märket ligger lite undanskymt så det är inget jag noterat innan jag nu började kolla riktigt noga. 

Hur snabbt bör man skickas till specialist? Kommer ju jul och nyår emellan, kommer knappast att få en tid innan det... 

Anmäl
2014-12-05 06:30 #10 av: [cicoccabim]

Det ser nog olika ut i olika delar av landet. Minns att jag fick tid rätt snabbt i Lund. 

Om du inte har solat speciellt mycket tror jag inte att du behöver vara orolig, men man kan inte vara helt säker förrän de har kollats. 

Anmäl
2014-12-08 16:46 #11 av: lissis

Hej, liten uppdatering. Varit till läkare, allt såg normalt ut. Ska ändå hålla koll så att inga förändringar sker, men just nu kan jag iaf slappna av. Tack snälla för era inlägg/svar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.